In het kort

Wat ziet u?

Op de kaart ziet u hoeveel levensmiddelenwinkels (supermarkten, bakkers, slagers, groenteboeren etc.) er gemiddeld op loopafstand (1 km) van een woonhuis zitten. De gemiddelden zijn per buurt uitgerekend. Hoe donkerder de kleur, hoe meer winkels er zijn.

Gezondheid

Winkels in de buurt zorgen ervoor dat minder mensen bij het doen van hun dagelijkse boodschappen kiezen voor de auto. Mensen bewegen hierdoor meer en er is minder hinder en uitstoot van het verkeer.

Daarnaast komen mensen tijdens het boodschappen doen hun buurtgenoten tegen. Dit is goed voor de sociale samenhang van de buurt en zorgt ervoor dat mensen zich minder eenzaam voelen.

Wat kunt u zelf doen?

Doe uw boodschappen zoveel mogelijk lopend of met de fiets en laat de auto staan.

Zoekt u een nieuwe woning, houdt dan rekening met voorzieningen in de buurt. Zeker wanneer u niet zo mobiel (meer) bent, is het prettig om een aantal winkels voor dagelijkse boodschappen in de buurt te hebben.

Over de kaart

Deze kaart is ontwikkeld door de Atlas Leefomgeving op basis van de Kerncijfers wijken en buurten 2016 van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek. Hierbij zijn de cijfers voor supermarkten en overige levensmiddelenwinkels bij elkaar opgeteld.

Deze bijsluiter is opgesteld door de Atlas Leefomgeving en is voor het laatst bewerkt op 17 juni 2019

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Centraal Bureau voor de Statistiek. Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.