In het kort

Wat ziet u?

U ziet de schaatsroute van de Elfstedentocht in de provincie Friesland. Van de Elfstedentocht zijn er 15 tochten georganiseerd. De laatste keer dat de fameuze ‘it giet oan’ werd uitgesproken was in 1997. Om de schaatstocht te houden is strenge vorst nodig (-10°C) zodat de ruim 200 km lange route veilig begaanbaar is voor alle mensen die schaatsen of toeschouwen. Een minimale ijsdikte van 15 cm is vereist.

De schaatstocht is onderdeel van immaterieel Nederlands erfgoed. Zodra de temperaturen zakken gaat de tocht der tochten leven bij veel Nederlanders. Naast dat schaatsen een vorm van sporten en recreëren is, wat goed is voor de gezondheid, brengt de Elfstedentocht een gevoel van samenhorigheid met zich mee wat ook goed is voor de sociale verbinding tussen mensen.

Deelname aan de Elfstedentocht is alleen voor leden. Indien de Elfstedentocht doorgang vindt is er ook op vele anderen plekken in Nederland de mogelijkheid voor het schaatsen op natuurijs.

Over de kaart

De kaart wordt beschikbaar gesteld door de provincie Fryslân en is onder meer te vinden op de website van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.

Laatst bewerkt: 29 januari 2018

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Provincie Friesland. Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.