Downloadtool in de Atlas

Het was op verzoek van velen. Inmiddels is de functionaliteit ‘downloadtool' er gekomen, zij het nog in eerste vorm. Sinds deze zomer kunnen kaartbeelden van de website gehaald worden. Handig voor plaatsing ervan in rapporten of notities, of om af te drukken. De kwaliteit van de download is goed genoeg voor het bekijken van details. Graag horen we ervaringen van gebruikers, zodat we verder kunnen met ontwikkelen. Wat hebt u nog meer nodig om de Atlas optimaal te kunnen inzetten?

" Voor ons is deze downloadtool eigenlijk een experiment," aldus Richard Tukker, ICT-projectleider van de Atlas. " Het is een begin. In feite is het downloaden behoorlijk complex. Allerlei bestanden van verschillende aanbieders moeten op de juiste manier worden opgehaald en het kan dus op veel plekken fout gaan. Door contact met de gebruikers, doordat we te weten komen wat goed en fout gaat, kunnen we veel leren. Én kunnen we verder ontwikkelen."

Werking van de tool
Om de downloadtool te kunnen gebruiken, zult u de gewenste kaart op het scherm moeten zetten. Daarvoor gaat u naar het tabblad Kaarten.

Aan de linkerzijde zijn een of meerdere kaarten te selecteren (maximaal 5) en vervolgens kiest u het zoomniveau. Let op, u kunt door het uitklappen van de legenda allerlei aanpassingen aan het beeld doen. Door met de balk ‘zichtbaarheid' te spelen zijn de kleuren lichter of feller te maken. Ook kunt u de volgorde van de kaartlagen wijzigen door deze eenvoudig naar boven of onder te slepen. Tevreden over wat u ziet? Klap dan rechtsboven in beeld het icoontje met de drie streepjes uit (het ‘hamburgermenu'). Misschien ziet u voor het eerste welke andere mogelijkheden er nog zijn, zoals verschillende achtergrondlagen, informatie op locatie, en de keuze om een kaart te embedden in een andere website. Ook is er de optie om een permalink te maken. Dit is een url (webadres) die direct toegang geeft tot de kaart zoals deze op dit moment op het scherm wordt getoond. Handig om in te voegen op plekken waar u direct naar dit kaartbeeld terug wilt.

Zodra u de kaarten heeft ingeladen en het kaartbeeld op de juiste positie hebt geplaatst kan het proces van downloaden beginnen. Door op de drie liggende streepjes te klikken komen meerdere keuzes in beeld en u kiest voor ‘ download kaartbeeld'. Voorlopig zal de download als PNG worden opgeslagen. De resolutie kunt u zelf kiezen: 300 DPI (laag) of 600 DPI (hoog). De eerste keuze is standaard voor eenvoudig druk- en printwerk, terwijl de hoge resolutie geschikt is voor een kaartbeeld waar details goed op te zien zijn en waar op in te zoomen is.

Vervolgens staat standaard de gekozen achtergrondlaag (luchtfoto, wegenkaart, kleurenkaart of zwartwitkaart) aan. Dat is handig en vaak onontbeerlijk vanwege de oriëntatie. Er kan wel gekozen worden voor een kaart zonder achtergrondlaag, maar dan zal de ruimtelijke referentie van de informatie ontbreken. Tegelijkertijd is het mogelijk om de kaart gemeentegrenzen, provinciegrenzen of waterschapsgrenzen mee te geven. De kaartbeelden worden samengevoegd gedownload, tenzij u het laatste vinkje ‘ samenvoegen tot een afbeelding'  uitzet. De lagen worden dan apart gedownload.

De gedownloade bestanden
U krijgt meerdere bestanden als u een (al dan niet samengestelde) kaart downloadt. In het atlas-download bestand bevindt zich: één afbeelding, de afzonderlijke legenda's en een overzichtsbestand van de download. In dit overzicht ziet u precies welke PNG bestanden er zijn aangemaakt en krijgt u de permalink waarmee u altijd kunt terugkeren naar exact dit kaartbeeld. Als er fouten zijn opgetreden in het downloaden, zal dat ook in dit overzicht vermeld staan. Het kan gebeuren dat een bepaalde kaart niet wil downloaden en de bijbehorende foutcode geeft nadere inzicht in het probleem. Tip is dan ook om als een download niet lukt, dit na een aantal minuten nog een keer te proberen.

Onduidelijkheden? Problemen?
Om ervoor te zorgen dat iedereen overweg kan met de downloadtool, bevindt zich bovenin het downloadmenu een link naar de helppagina. Hier wordt nadere uitleg gegeven en kunt u bij vragen, opmerkingen en moeilijkheden een contactformulier invullen. Deze pagina zal de komende tijd worden uitgebreid. Richard: "We willen heel graag diverse informatieblokken toevoegen, zodat iedereen die meer met kaarten wil doen op onze Atlas kennis kan ophalen. Ook is het uiteraard zeer interessant om van gebruikers te weten te komen wat ze voor kaarten of GIS-informatie zouden willen downloaden, in welke bestandsformaten en waarvoor ze die willen gebruiken." En de verdere toekomst? "Daarin zouden we graag de data achter de kaartbeelden downloadbaar willen maken. Een wens van velen. Maar zover zijn we nu nog niet."