Licht en donker in de kerstvakantie

Wandelen in het donker of juist op zoek naar lichtjes in de duisternis. December en januari zijn bij uitstek de maanden om een nachtwandeling te maken.

Tijdens de kerstvakantie kun je 's avonds in de Nederlandse bossen op zoek naar bosuilen of wroetende zwijnen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten stellen hun bossen open voor een wandeling waar het pad slechts verlicht is door de volle maan of onder de prachtige sterrenhemel. De boswachter vertelt tijdens de wandeling over de geluiden van de dieren die 's nachts actief zijn. Samen sluip je door het donkere woud. Bereid je voor en zoek de meest donkere bossen. Dit kun je doen met behulp van onze kaarten.  Bekijk de nachtelijke hemelhelderheidskaart zonder bewolking of juist de hemelhelderheidskaart mét bewolking (veel meer lichthinder). En dan goed voorbereid op excursie, vol met magische momenten. Ga nachtdieren spotten met de boswachter.

Muts op laarzen aan

Maak deze kerstvakantie een winterse lichtjeswandeling door een met kaarsjes verlichte bos of ervaar de magische sfeer van de donkere duinen. Onderweg brandt een vuurtje waar je je kunt warmen en staat een kop warme chocolademelk voor je klaar.

Vallende sterren

Ga mee op zoek naar vallende sterren in Nationaal Park Lauwersmeer. Elke nacht zijn er wel enkele vallende sterren te zien, maar een aantal keer per jaar vallen er veel meer dan normaal. Zo ook rond half december tijdens de Geminidenregen. Een mooi natuurverschijnsel. En als het onbewolkt is, bekijk je ze liggend vanaf een veldbedje.  

Juist op zoek naar licht en kunst?

Op zoek naar licht in de donkere dagen rond kerst dan is het fantastische Amsterdam Light Festival 2017 - 2018 zeker een bezoek waard. Met 37 lichtkunstenaars uit 14 landen. Een speciale bijdrage komt dit jaar van kunstenaar Ai Weiwei. Hij heeft een kilometers lange lichtlijn gemaakt die langs de hele Amsterdam Light Festival route loopt. Hiermee probeert hij de betekenis van grenzen ter discussie te stellen: wie bepaalt eigenlijk grenzen en wie beheerst ze?