Nieuwsbrief Atlas Leefomgeving

Nummer 17, juli 2018

De Atlas Leefomgeving is dé nationale verzamelplaats van digitale kaarten en bijbehorende achtergrondinformatie over een gezonde leefomgeving. Iedereen kan er actuele informatie vinden over milieufactoren zoals geluidhinder, luchtkwaliteit en beschikbaarheid van groen. De Atlas Leefomgeving bespaart professionals werk. Dat komt niet alleen door de vele mogelijkheden om binnen de Atlas kaarten te combineren, maar ook door samenwerkingsplekken binnen de website te gebruiken. De Atlas levert daarnaast een bijdrage aan het open-databeleid van de overheid.

Het is zomer! Let op hittestress

De officiële zomer is pas net begonnen, maar de zomerse temperaturen zijn al bijna twee maanden in het land...De maand mei van dit jaar had al de hoogste gemiddelde maandtemperatuur gemeten sinds 1901. En we waren al bijna toe aan de eerste hittegolf van het jaar. Hiermee ligt ook gevaar voor de gezondheid op de loer, hittestress.

Natte Koeltoren-kaart verbeterd

In mei hebben wij een aantal aanpassingen doorgevoerd in de Natte Koeltoren-kaart. Gebruikers kunnen voortaan de actuele kaart bekijken in hun eigen GIS-omgeving. Om dit mogelijk te maken, zijn onder andere de WMS (web mapping service) en de WFS (web feature service) van de Natte Koeltorenkaart aangepast. Daarnaast is de WMS-service nu ook te raadplegen via ArcGIS.

Schakeldag 2018

Vorige week dinsdag 26 juni vond de jaarlijkse Schakeldag georganiseerd door InfoMil, Rijkswaterstaat plaats. De Atlas was erbij! Een goed gevulde zaal luisterde naar Atlas teamlid Miranda Mesman die vertelde hoe je de Atlas Leefomgeving kan gebruiken in je Omgevingsplan.

Gezondheidswinst door gezonde leefomgeving

Er is nog aanzienlijke gezondheidswinst te behalen als mensen gezonder gaan leven en hun werk- en leefomgeving zo gezond mogelijk is. Dit blijkt uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 van het RIVM over het aandeel van gedrag, persoonsgebonden factoren, arbeid en milieu aan ziekte en sterfte in Nederland.

Atlas Actueel

Het Atlas-team werkt continu om de inhoud van de website te actualiseren en uit te breiden. Zo hebben we recentelijk het thema bodem in een nieuw jasje gegoten. Verder zijn er vier nieuwe luchtkaarten aan de Atlas Leefomgeving toegevoegd, evenals een defensiezonekaart die inzicht geeft in wat wel en niet mag in de buurt van militaire terreinen. 

Presentaties Werkconferentie

Wilt u nog een presentatie terug zien van de Atlas werkconferentie? Bekijk welke presentaties online te vinden zijn. Meer lezen over de geslaagde dag kan op de pagina met de terugblik.

 

 

 

Als u de nieuwsbrief per e-mail wilt ontvangen kunt u zich opgeven via de aanmeldknop rechtsboven deze nieuwsbrief.

Foto's: Eigen materiaal, Nationale beeldbank en Pixabay

   

 

 

Want to know more about the Atlas Living Environment? Sign up for our newsletter!

Aanmelden nieuwsbrief