Hier kunt u informatie vinden over reeds gepasseerde evenementen die gerelateerd zijn aan gezondheid of leefomgeving en waarbij de Atlas Leefomgeving een rol speelde.

Agenda archief 2016

« Terug

11/22-23 Geobuzz

Samenspel Atlas, BGT en gebruikers

De Atlas is een geodata-portaal en dus is het logisch dat we aanwezig waren op hét congres over ontwikkelingen op het gebied van geografische informatie; Geobuzz. Samen met de Basisregistratie Grootschalige Topografie, de BGT, vroegen we bezoekers wat zij graag in de Atlas zouden willen zien. Dit leverde bruikbare tips op, waar wij in 2017 mee aan de slag gaan.

Geobuzz is een jaarlijks terugkerend evenement waarin de bezoeker wordt ondergedoopt in de mogelijkheden van geodata. De BGT is er elk jaar al te vinden, wij deden voor het eerst mee.  

Steden zijn complexe systemen
De eerste dag van het tweedaagse evenement werd afgetrapt door Rob Kitchin, van de National University of Ireland Maynooth. Hij hield een stimulerend verhaal over beleid en bestuur in tijden van open data en big data. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om data te verzamelen en data samen te voegen, dat er ontzettend veel kansen liggen. Die deels ook al benut worden, bijvoorbeeld in Dublin. Echter, er steken ook altijd problemen de kop op, zoals het omgaan met privacy.

Dat wat nu allemaal al mogelijk is met stadse data - urban big data - is enorm. Je kunt losse pakketjes continu volgen, je weet waar welke auto’s rijden, je kunt afvalwagens routeren om alleen de volste containers te legen, je kunt lichten aan laten springen als er iemand passeert, je kunt elektriciteitsmeters  aflezen, etc. etc.  Er is dus een enorm aanbod. Ook persoonsbewegingen zijn allemaal te volgen. In plaats van enquête achteraf om te kijken waar mensen zéggen dat ze zijn geweest, zie je het nu real-time voor je. In plaats van verkeerslichten die hun rondjes draaien, kun je de lichten laten reageren op het weer en het verkeersaanbod.

Meestal is het grote probleem dat (deel)gemeenten de informatie op een andere manier verzamelen en verwerken. Daardoor is het lastig is om alles op elkaar aan te sluiten. Bovenliggende problemen zijn de hackbaarheid en privacyschendingen. Rob Kitchins devies was dan ook om daar al in het ontwerp rekening mee te houden: “Security by design & privacy by design.”

Legenda BGT te omvangrijk voor de Atlas
De standhouders en lezingen tijdens de Geobuzz namen de bezoekers mee op een mooie ontdekkingsreis door ‘geoland’, met als speciaal aandachtspunt de Omgevingswet en de bijbehorende informatiehuizen. De Atlas Leefomgeving verzorgde een workshop, samen met de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). Coby Arts, adviseur Gebruik BGT, praatte de aanwezigen bij over de stand van zaken van de BGT. De BGT toont heel veel, waaronder wegen, gebouwen, viaducten en groenstroken. Per 1 juli volgend jaar wordt het voor bestuursorganen verplicht om de BGT te gebruiken bij het uitvoeren van publiekrechtelijke taken, als daar topografische gegevens bij nodig zijn.

Wij, van de Atlas Leefomgeving, willen graag een deel van de BGT in de Atlas binnenhalen. Wie de BGT kent, zal dan misschien even slikken. De legenda van getoonde elementen is namelijk extreem groot. Het gaat van putdeksels, steigers, kademuren en gesloten verharding, tot bordes, luifel, faunaraster, volkstuin en begraafplaats. Kortom, er zit heel erg veel in. Het lijkt ons dan ook niet handig om alles van de BGT in de Atlas te tonen. Zo ontspon zich tijdens onze presentatie een dialoog waarin bezoekers aangaven dat zij vooral niet teveel informatie op de kaart te zien wilden krijgen. De BGT-kaart is toch meer een ondergrondkaart en dat kan veel van wat je wilt overbrengen gaan vertroebelen. Een handig punt was ook nog om alleen de BGT-elementen te pakken die bij de betreffende thema’s horen. Dus dat je de bij een lichthinderkaart wel alle losse lantaarnpalen en abri’s kunt aanklikken en bij een groenkaart alle losse bomen. Of dat bij een geluidskaart alle sportvelden, tramlijnen en windturbines getoond worden. Deze tips nemen we mee. Volgend jaar gaan we kijken op welke wijze we de BGT in de Atlas Leefomgeving en Atlas Natuurlijk Kapitaal gaan opnemen.

 

Hieronder volgt de oorspronkelijke aankondiging:

Grieta Spannenburg & Coby Arts / RIVM & Ministerie van I&M  

Wat heeft u als professional nodig om uw werk goed te doen? Het gebruik van De Basisregistratie Grootschalige Topografie wordt per 1 juli 2017 verplicht bij het uitvoeren van publiekrechtelijke taken, zoals het verlenen van vergunningen en het maken van omgevingsplannen. Tegelijkertijd zijn er drie Atlassen die uitermate veel informatie bieden; de Atlas Leefomgeving, de Atlas Natuurlijk Kapitaal én de Nationale Energie Atlas.
Wij presenteren de Atlassen en de BGT. We leggen kansen en mogelijkheden van alle vier deze websites uit. En vragen welke dwarsverbanden en mogelijkheden u ziet. Zodat u uw werk prettiger kunt uitvoeren, efficiënter en doelgerichter. Maak kennis met ons en denk mee!


Werkvorm
korte presentatie en vervolgens dialoog met publiek aangaan.

Bekijk het programma.


../common/calendar Startdatum: 11-11-16