In het kort

In deze dataset vindt u de hoogte van een locatie (in meter ten opzichte van het NAP niveau).

Deze gegevens zijn afkomstig uit het Actueel Hoogtebestand Nederland, versie 2 (AHN-2) met een 5 meter grid resolutie. Dit betekent dat geheel Nederland is opgedeeld in 5 bij 5 meter vierkanten waarvan de hoogte is weergegeven. Hierbij is alleen de hoogte van de grond (het maaiveld) in beeld gebracht, en niet de hoogte van objecten zoals gebouwen en bomen.

Het Actueel Hoogte bestand Nederland is een landsdekkende dataset met informatie over hoogtegegevens. Het bestand is gemaakt voor en door Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies. Zij gebruiken het bij de dagelijkse werkzaamheden.

Over de kaart

De hoogtegegevens voor het AHN worden verzameld via laseraltimetrie (ook wel laserhoogtemeting of lidar genoemd). Bij deze techniek vuurt een scanner vanuit een vliegtuig of helikopter laserlicht af op het aardoppervlak. Door de looptijd van het gereflecteerde licht te meten, bepaalt de scanner de afstand tussen het aardoppervlak en het vliegtuig. Ook de hoek van de lichtbundel is bekend. Het instrument scant al vliegend een strook land onder het vliegtuig.

Zie voor meer informatie het Actueel Hoogtebestand Nederland

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Rijkswaterstaat. Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.