In het kort

Op deze foto ziet u het Rijnmond gebied en het Westland bij nacht. Deze foto is gemaakt vanuit het International Space Station (ISS) door André Kuipers. Om de kaart zichtbaar te krijgen moet u eerst inzoomen op het gebied rond Hoek van holland en Rotterdam. De afzonderlijke lichtbronnen, zoals kassen of woonwijken zijn goed te zien. De resolutie van de foto is ongeveer 10 meter.

Over de kaart

De foto is door het Europese Space Agency (ESA) ter beschikking gesteld. In samenwerking tussen het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Sotto le Stelle en de Universiteit van Amsterdam is een selectie gemaakt van de foto’s uit het ISS. Ze zijn vervolgens bewerkt, zoals onthoeken en geocodering, waarna het bestand geconverteerd is in een webservice, waarbij een combinatie met verschillende achtergrondkaarten mogelijk is. Het Nightpod systeem, waar een deel van de foto’s mee is gemaakt, is speciaal ontwikkeld voor opnamen bij weinig licht, zodat een lange sluitertijd mogelijk is zonder bewegingsonscherpte te krijgen.

Meer weten?

Meer informatie over de waarde van donkerte en het beperken van lichthinder is te vinden op de website van het Platform Lichthinder. Zie ook de RIVM website voor meer informatie over metingen van lichtemissie en hemelhelderheid.

Onder Meer Weten op de Atlas pagina vindt u meer informatie over nachtelijke verlichting.

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).