Schakeldag 2018

Vorige week dinsdag 26 juni vond de jaarlijkse Schakeldag georganiseerd door InfoMil, Rijkswaterstaat plaats. De Atlas was erbij!

Een goed gevulde zaal in Congrescentrum 1931 te Den Bosch, luisterde naar Atlas teamlid Miranda Mesman die vertelde hoe je de Atlas Leefomgeving kan gebruiken in je Omgevingsplan. Aan de hand van een aantal vooraf bepaalde casussen kon men zien hoe in een nieuwe wijk in Lisserbroek de beste plek voor een basisschool kan worden bepaald. Of hoe je in Noord-Holland twee vliegen in één klap kan slaan door bij de herinrichting van een gebied rekening te houden met een slechte kwaliteit van een beek én de toegankelijkheid van een buitenplaats. Door naar meerdere aspecten van de leefomgeving te kijken kunnen slimme verbindingen ontstaan en daarmee ook slimme financiële samenwerkingen.

Veel enthousiasme

Mensen in de zaal werden erg enthousiast over de voorbeelden en kwamen al snel met eigen suggesties die live gedemonstreerd konden worden. De mogelijkheden van Atlas sloten goed aan bij de wensen van de mensen in de zaal. We hebben veel van uw vragen kunnen beantwoorden en suggesties kunnen noteren. Hartelijk dank hiervoor!

Meer sessies

Naast de sessie over Atlas Leefomgeving werden ook andere Atlas-gerelateerde sessies gepresenteerd. De Groene Baten Planner die de waarde van een ecosysteem per locatie vaststelt werd gepresenteerd door de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Gezondheid in het omgevingsplan stond centraal in de sessie over de Gids Gezonde Leefomgeving. Nog meer gezondheid inspiratie kon worden opgedaan in de sessie over de GO!methode ontwikkeld  voor Utrechtse wijken in samenwerking met RIVM en lokale partners en burgers. Nog meer samenwerking met burgers en bedrijven werd gezocht in de sessie over het Samen meten dataportaal waar luchtkwaliteit door middel van citizen science wordt verzameld.