Ontwerpwedstrijd

Doe mee en ontwerp de nieuwe Atlas Leefomgeving!

Heb je wel eens van de Atlas Leefomgeving gehoord? De Atlas is een digitale schatkist met relevante en betrouwbare informatie en kaarten over de (kwaliteit van) onze leefomgeving. Wij vragen ons af hoe we deze informatie aantrekkelijker en toegankelijker kunnen presenteren. Heb jij een idee?

Ontwerpwedstrijd Atlas Leefomgeving

De Atlas Leefomgeving organiseert een ontwerpwedstrijd om tot een ultieme vorm van de Atlas Leefomgeving te komen. Iedereen mag mee doen. In een team of alleen. Je mag helemaal los gaan met je creativiteit. Je ontwerp kan een papieren schets zijn, een prototype van een webplatform of gewoon een bierviltje met daarop je idee. De enige voorwaarde is dat je bij het maken van je ontwerp van een specifieke gebuiker van de Atlas Leefomgeving moet uitgaan. Dit kan bijvoorbeeld een gemeente zijn die een wijk gezond wil herinrichten. Of een burger die wil weten hoe gezond de leefomgeving is van een huis dat op Funda te koop staat. Aan jou de uitdaging om met een van deze gebruikers als uitgangspunt te komen tot een nieuw ontwerp van de Atlas Leefomgeving. Bekijk de challenges. Uiteraard mag je ook zelf een situatie voor een gebruiker verzinnen.

Je maakt kans op drie hoofdprijzen. Een publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp en twee prijzen van de vakjury voor het meest inspirerende en het meest haalbare ontwerp. Ben jij straks een van deze winnaars? Dan ga je in een workshopsessie samen met mensen van het Atlasteam jouw ontwerp nader uitwerken en wordt jouw ontwerp gerealiseerd op de Atlas Leefomgeving. Daarnaast krijgen de tien beste inzendingen een onkostenvergoeding van 250 euro. Maar wij denken vooral dat het ook heel leuk is om mee te doen. Bekijk de pagina Prijzen en jury.

Bekendmaking winnaars

In het voorjaar van 2019 organiseren we een bijeenkomst waar iedereen zijn of haar ontwerp kan presenteren. Alle inzendingen worden gepresenteerd en beoordeeld door het publiek en door een vakjury. Niemand minder dan Frédérik Ruys (Vizualism, VPRO-Nederland van boven) treedt tijdens deze bijeenkomst als gastspreker op.

Een goede kaart vertelt een verhaal

Frédérik Ruys laat zien waarom kaarten meer zijn dan alleen een informatiedrager. Het is meer dan allerlei informatie met een geografisch karakter. Met een goede kaart vertel je een verhaal.

Frederik is information designer en helpt redacties en organisaties om complexe informatie met zijn datavisualisaties te verhelderen. Als data-journalist was hij verantwoordelijk voor de animaties in de VPRO-series 'Nederland van Boven' en ‘Onzichtbaar Nederland'. Hij zat in de vakjury voor de Nederlandse infographic jaarprijs en voor het internationale infographic congres (de Malofiej in Pamplona).

Doe mee!

  • Leuk als je mee doet! We zijn heel benieuwd naar jouw ontwerp. Schrijf je nu in via het inschrijfformulier om mee te doen met de ontwerpwedstrijd. De einddatum voor de inschrijving volgt.

De Atlas Leefomgeving geeft informatie aan geïnteresseerde burgers en professionals. Om deze doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen, worden de thema's ontwikkeld vanuit gebruikers met specifieke ontwerpuitdagingen.

Deelnemers van aan de ontwerpwedstrijd moeten voor minimaal één gebruiker een ontwerpprobleem oplossen. Je mag gebruik maken van de gebruikers die we hieronder schetsen, maar je mag ook zelf iets bedenken of verzinnen.
Hoe meer doelgroepen of gebruikers worden bediend met het ontwerp, hoe beter!

Het uitgangspunt is de Atlas Leefomgeving, maar ook informatie uit de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Nationale EnergieAtlas kan gebruikt worden bij het ontwerp.

Professionals

  • Hoe zorgen we dat de relevante informatie in de Atlas gevonden wordt bij het opstellen van adviezen over de leefomgeving?
  • Hoe kan kaartinformatie uit de Atlas helpen om ambities op het gebied van gezondheid concreet te maken? Bekijk de challenge: de beleidsmaker met gezondheidsambities.
  • Hoe kunnen de Atlassen beleidsmedewerkers bij gemeenten inspireren en helpen voorsorteren bij gebiedsinrichting en zorgen dat een gezondere en veiligere leefomgeving ontstaat?

 

Burgers

  • Stel: iemand heeft een mooi huis op Funda te koop zien staan. Hoe zorg je er voor dat degene die een huis koopt, relevante informatie over de leefomgeving krijgt?
  • Hoe gebruik ik de Atlas voor creatieve invulling van mijn weekeinde (fietsroutes, wandelpaden, cultureel erfgoed, hittestress, zwemwater, enzovoorts)
  • Hoe kan een belangengroep (burgerinitiatief of wijkraad) informatie uit de Atlassen gebruiken om invloed uit te oefenen op provinciale besluiten of op de gemeenteraad?

Voor het beste ontwerp van de nieuwe Atlas Leefomgeving zijn er drie trofeeën te winnen.

Publieksprijs

De trofee voor het meest aansprekende ontwerp. De winnaar wordt vastgesteld door de stemkeuze van de deelnemers aan de bijeenkomst op 19 oktober.

Inspiratieprijs

De trofee voor het meest inspirerende ontwerp. De vakjury kiest het ontwerp met de meest verrassende oplossing voor onze doelgroepen en die het beste ingaat op de uitdagingen van de toekomst.

Juryprijs

De trofee voor het meest haalbare ontwerp. De vakjury kiest het meest realiseerbare ontwerp waarmee de doelgroepen worden het beste bediend. De haalbaarheid hangt af of het ontwerp toegankelijk te realiseren is met een standaard CMS, een standaard kaartviewer en in de Rijkshuisstijl.

 

Schrijf je nu in via het inschrijfformulier om mee te doen met de ontwerpwedstrijd.