Atlas Actueel

Jaargang 2022, Editie 24, 29 september 2022

In Atlas Actueel lees je het laatste nieuws over jouw leefomgeving
Het Atlas-team wil mensen stimuleren om hun leefomgeving te verkennen en te ontdekken. Met Atlas Actueel blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Verken nieuwe kaarten en tools. Lees over ontwikkelingen rond onze leefomgeving en laat je inspireren door mooie verhalen uit de praktijk.

VERS VAN DE PERS

Workshop: Bewoners denken mee: moetje of gouden greep?

Op dinsdag 25 oktober van 16.00 – 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de workshop Bewoners denken mee: moetje of gouden greep? Participatieconsultant Wyko Coopman laat je zien hoe je met behulp van de Smarticipatie Methode een toekomstbestendige leefomgeving realiseert. Door inzet van slimme digitale tools wordt publieksparticipatie leuker, visueler en toegankelijker!
Meld je aan!

Plastic waterflesjes in de natuur? Dat is verleden tijd!

Op de Atlas Leefomgeving vind je sinds kort de Openbare Drinkwaterpunten-kaart. Op deze kaart staan alle openbare drinkwaterpunten in Nederland. De initiatiefnemer van deze kaart is Leon van Diepen. De fanatieke vrijetijdsfietser verbaasde zich over de hoeveelheid plastic flesjes in de natuur. Dat kan en moet anders. Met zijn kaart wil Leon plastic afval voorkomen en zo bijdragen aan een beter milieu. 
Lees het interview met Leon

Nieuwe Waterkwaliteitscheck geeft beter inzicht in gezondheidsrisico's

Water en groen in steden en dorpen hebben veel positieve effecten op de volksgezond-heid en de leefomgeving. Water kan ook risico’s voor de gezondheid vormen. Water-partijen zijn vaak niet aangelegd voor recreatie. Het RIVM introduceert daarom een online Waterkwaliteitscheck voor gemeen-ten, burgerinitiatieven of anderen. Om zo te zorgen voor schone en microbiologisch veilige fonteinen, pierenbadjes en ander water in de omgeving. 
Lees meer

Heet, heter, heetst. Hoe houd jij het koel?

Volgens het KNMI was afgelopen zomer de op twee na warmste zomer sinds 1901. Alleen 2018 en 2003 waren warmer. Waar in Nederland wordt het warm? Bekijk op onze kaart Stedelijk hitte-eiland effect hoe het in Haarlem jaarlijks gemiddeld 2°C warmer is dan buiten in de stad. En hoe warm voelt het? Kijk op onze kaart Gevoelstemperatuur hoe je in Den Haag toch echt de stad uit moet om het wat koeler te krijgen.
Lees meer

Wist je dat...

Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is? We stoten meer licht uit dan onze buurlanden Duitsland en Frankrijk. Alleen de Povlakte in Italië en Vlaanderen zijn concurrenten als het gaat om de dubieuze titel 'de grootste lichtuitstoter van Europa'. Op zaterdag 29 oktober organiseren de Natuur en milieufederaties de Nacht van de Nacht. Doel is om meer bewustzijn te creëren voor lichtvervuiling en Nederland weer donkerder en duurzamer te krijgen. Doe mee met de vele activiteiten en doe ook het licht uit!   

NIEUWE EN GEACTUALISEERDE KAARTEN

Nieuw op Atlas: de openbare drinkwaterpunten-kaart

Ken je dat? Je gaat hardlopen of wielrennen. Het is warm en voordat je weet, is je waterfles leeg. Moet je op zoek gaan naar een café of supermarkt. Hoe handig zou het zijn als je dan een overzicht zou hebben van alle watertappunten in Nederland waar je gratis water kunt tappen? Dat vind je nu op de Openbare drinkwaterpunten-kaart in Atlas Leefomgeving. Leon van Diepen maakte de kaart. Mocht je het interview met hem gemist hebben, scroll dan naar boven! 
Bekijk de kaart

Bekijk de Grondwaterbeschermingskaart

Wordt water de nieuwe stikstofcrisis? Drinkwaterbedrijven waarschuwden deze week dat ons watersysteem tegen zijn grenzen aan loopt in Nederland vanwege droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolkng en economie. Op de geactualiseerde Grondwaterbeschermingskaart zie je waar wij in Nederland water winnen voor drinkwater en ons grondwater beschermen. 
Bekijk de kaart

Ga aan de slag en verbeter je energielabel!

Met de oplopende gasprijzen wordt het energielabel van jouw (toekomstige) huis steeds belangrijker. Op de geactualiseerde kaart Energielabels van gebouwen zie je de geregistreerde energielabels van alle gebouwen in Nederland. Scoort jouw huis niet zo goed? Kijk hoe huizen in jouw buurt scoren en ga samen met je buren aan de slag. Dat is leuker en goedkoper. Kijk op verbeterjehuis van Milieu Centraal voor tips. 
Bekijk de kaart

Verhuizen naar nieuwe stad? Bekijk de gemiddelde WOZ-waarde van buurten

Wil jij verhuizen naar een andere stad en ben jij benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde van buurten in jouw nieuwe stad?  Kijk dan op onze geactualiseerde kaart Gemiddelde WOZ-waarde. De WOZ-waarde is een schatting van hoeveel geld huizen waard zijn als mensen het willen verkopen. Ook bepaalt de WOZ-waarde de hoogte van een aantal belastingen. Zoomen we in op Amersfoort, dan is duidelijk te zien waar de duurdere buurten liggen. 
Bekijk de kaart

Nationale Klimaatweek 2022

Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Dit is het moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te besparen. Veel overheden, bedrijven en huishoudens helpen al mee en leven steeds duurzamer. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseert het ministerie voor Economische Zaken en het Klimaat van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek.

ZELF AAN DE SLAG

Moestuinieren op je balkon

Atlas-medewerker Dieneke vergroende haar tuin in het voorjaar, geïnspireerd door de Week van de Groene Tuin. Hup, tegels eruit en groen erin: zo ontstond een vrolijke bloemenzee. De eetbare bloemen gebruikte ze in een couscoussalade. Dat smaakte naar meer! Dus toverde Dieneke haar grijze balkon om in een mini-moestuin. Lees over de successen en mislukkingen van een beginnende moestuinier.

Volg ons op social media

Volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws
Kun je de nieuwsbrief niet goed lezen of wil je oude nieuwsbrieven teruglezen? Ga dan naar de website van Atlas Leefomgeving!
Persoonsgegevens die via rivm.nl/abonneren worden verzameld, gebruikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen voor het doel waarmee je ze hebt achtergelaten. Lees meer over privacy. 

Reacties op of vragen over deze nieuwsbrief?

Mail ons op atlasleefomgeving@rivm.nl