Mensen willen in hun vrije tijd steeds meer beleven en leggen er grotere afstanden voor af. Aan de rand van steden zijn golfbanen, maneges, horecaondernemingen, kartbanen en bioscopen verschenen. Daarnaast wordt de leefomgeving steeds vaker ingezet als decor van evenementen, zowel in de stad als in de natuur.

Evenementen populair

Het bezoeken van evenementen is in Nederland populair. Het totale bezoekaantal in de vijftig grootste gemeenten ligt rond de 64 miljoen. Festivals zijn verreweg de populairste vorm; bijna de helft van deze bezoeken wordt gebracht aan festivals.

Elk jaar vinden er in Nederland ongeveer zeshonderd sportevenementen plaats. Daar komen wedstrijden in reguliere competities nog bij. Tot de meest bezochte behoren de Marathon Rotterdam (925.000 bezoekers) en de Nijmeegse Vierdaagse (850.000 bezoekers). Daarnaast volgen veel mensen sport via media. Sport, ontspanning en vermaak gaan vaak steeds meer door elkaar heen lopen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de opkomst van ‘funruns' zoals obstakelraces en de color run. Ook activiteiten in de natuur zijn in trek, zoals trail runs, muziekfestivals en fiets- en wandeltochten waar onderweg wat te beleven valt.

Commercieel

Grote (sport)evenementen worden steeds commerciëler. Ze zijn vaak onderdeel van citymarketing; steden zetten zichzelf hiermee in binnen- en buitenland op de kaart. De werkgroep Evaluatie Sportevenementen helpt bij het meten van de economische en sociale impact.

Spelen

Een gezonde stad is volgens professionals een stad waar kinderen buiten kunnen spelen. Sport- en speelruimte in de buurt kan ervoor zorgen dat kinderen meer buiten spelen in plaats van bijvoorbeeld tv-kijken of computeren.

Gezondheid

Spelen is goed voor de gezondheid en motorische ontwikkeling van kinderen. Meedoen aan sportevenementen kan mensen in beweging brengen. Dat is goed voor de gezondheid.

Samen beleven

Mensen kunnen zich verbonden voelen door het bezoeken van evenementen.  Sportverenigingen kunnen ervoor zorgen kinderen samen leren spelen en dat mensen elkaar ontmoeten.

Spelende kinderen

De Gezondheidsraad adviseert kinderen om minimaal 1 uur per dag te bewegen en stilzitten te voorkomen. Het is voor hen belangrijk om te weten waar ze vrij kunnen spelen, lopen en fietsen en waar ze op ander verkeer moeten letten.

Risico's en overlast

Het massale bezoek aan grote evenementen brengt ook een aantal risico's met zich mee. Denk aan geluidsoverlast, ongelukken, geweld en uitbraken van infectieziekten. Soms worden tijdelijk delen van de stad afgezet.

Vergunningverlening en samenwerking

De gemeente maakt het evenementenbeleid samen met politie, brandweer en geneeskundige hulporganisaties. Samenwerking, veiligheid en het beperken van overlast staan daarbij centraal.
Voor evenementen moet vaak een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente.

Gehoorschade

Het Ministerie van VWS en brancheorganisaties in de muzieksector hebben afspraken gemaakt om gehoorschade te voorkomen, bijvoorbeeld door het verstrekken van oordoppen met muziekfilter.

Spelen

Jantje Beton en de Krajicek en Cruijff Foundation zetten zich in voor meer spelen en sport onder kinderen. Tussen 2014 en 2016 realiseerden zeventig scholen een gezond schoolplein met ondersteuning van onder andere Jantje Beton. Er zijn verschillende initiatieven die kinderen de natuur willen laten beleven, zoals ‘Groen doet goed', Natuursprong en Natuurwijs.

Wilt u een evenement of festival bezoeken? Het VVV geeft een actueel overzicht. Met de kinderen eropuit? Kijk voor speelmogelijkheden op onze kaarten.

Organiseert u zelf een evenement, vraag dan een vergunning aan bij de gemeente.