Praktijkvoorbeelden

Hier vindt u een aantal voorbeelden waar een gezond binnenmilieu bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Sommige praktijkvoorbeelden zijn speciaal van belang voor jeugd [j], ouderen [o] of werknemers [w]. U ziet dit meteen, omdat een van deze drie letters dan tussen vierkante haken is toegevoegd.

Allergeenarme woningen, Barendrecht [j]
In Barendrecht zijn veertig allergeenarme woningen gerealiseerd voor gezinnen met kinderen met allergisch astma. Deze woningen zijn ingericht met gladde, goed te reinigen materialen. Ze zijn bovendien goed te ventileren, comfortabel en niet vochtig. Dit voorkomt zo veel mogelijk dat allergenen, stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, in de binnenlucht komen.

Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Het nieuwe Erasmus Medisch Centrum wordt een voorbeeld van een ‘healing environment': een prettige, gezonde en veilige omgeving om te herstellen en te werken. In de nieuwbouw komt een hoogwaardig binnenklimaat met veel groen. Er is meer aandacht besteed aan familie en vrienden van de patiënten, bijvoorbeeld in familiekamers. Een helder en overzichtelijk gestructureerd gebouw voorkomt onnodige stress bij patiënten en bezoekers.

 

Frisse School: Pieter Wijtenschool, Waalwijk [j]
De Pieter Wijtenschool in Waalwijk is de eerste Frisse School en heeft diverse maatregelen genomen om een gezonde en duurzame school te worden, waar het goed leren en lesgeven is. Een greep: renovatie met duurzame materialen, vloer- en dakisolatie, dubbel glas, maximaal daglicht, functionele zonwering en energiezuinige verlichting. De luchtkwaliteit is verbeterd. De provincie Brabant, de GGD en het Astma Fonds zetten zich samen in om scholen frisser te maken.

PRONET (Engelstalig)
Overzicht van wetenschappelijke voorbeelden op het gebied van binnenmilieu (‘indoor air'), waaronder Nederlandse voorbeelden van allergeenarme woningen.

Bron: Hyco Verhaagen