Op donderdag 16 mei 2019 organiseren we de Atlas Werkconferentie. Ditmaal in de voormalige Philips gloeilampenfabriek in het hart van Eindhoven. We focussen dit jaar op hoe overheden burgers kunnen betrekken bij hun leefomgeving. Bent u er ook bij? Iedereen is welkom!
 

De Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal, Nationale EnergieAtlas, Gezonde Leefomgeving (inclusief de Gezond OntwerpWijzer en het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid) organiseren deze werkconferentie. Al onze websites bieden informatie en handelingsperspectieven om in beweging te komen voor een gezondere leefomgeving. Op deze Atlas Werkconferentie willen wij onderzoeken hoe overheden burgers kunnen betrekken bij hun leefomgeving. Een gezonde leefomgeving bereiken we samen!                                                        

Plenair programma

Tijdens het plenaire programma neemt Sergio Derks, conservator van het Philips Museum, u mee terug in de tijd. De Lichttoren was namelijk ooit dé trots van Nederlands bekendste gloeilampenfabriek. Datajournalist en informatiearchitect Frédérik Ruys (bekend van tv-programma Nederland Van Boven) vertelt over de boeiende wereld van datavisualisatie. Afgevaardigden van provincies, onderwijs en het ministerie van I&W (Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico's) bespreken de recente ontwikkelingen rond de Atlassen.

Workshops

Wij hebben een interessant programma voor u samengesteld. Met sprekers en presentaties op het snijvlak van klimaat, een gezonde leefomgeving, burgerparticipatie en geodata. Tijdens de inloop kunt u aangeven aan welke workshops u mee wilt doen.  Bekijk alle workshops! Of bekijk hoe laat en waar de workshops zijn in het blokkenschema.

Workshopsessies

Na de plenaire sessie kunt u meedoen aan drie workshopsessies van elk 45 minuten. Diverse workshops staan in het teken van ons thema. Leer van de Kidsbeweegroute hoe je kinderen in beweging brengt. Of hoor van Pharos hoe u met de Leefplekmeter het gesprek met inwoners kunt aangaan. De onderzoekers van SAMR vertellen hoe je burgers in beweging krijgt voor het klimaat. Of doe mee met de guerrilla marketing-workshop van Frank Paats en krijg tips om mensen te verbinden en in beweging te brengen!

Maar we hebben nog veel meer workshops op het snijvlak van klimaat, een gezonde leefomgeving, burgerparticipatie en geodata. Laat u door de bekendste makelaar Alex van Keulen (van het RTL4-programma Kopen zonder kijken) overtuigen waarom de leefomgeving belangrijk is als je een woning zoekt. Bekijk de nieuwe demo van de Groene Baten-planner en krijg inzicht in de voordelige effecten van groen in de stad. Ontdek de mogelijkheden en onmogelijkheden van citizen science. Leer van de grensoverschrijdende samenwerking van de Atlas met het Duitse Umweltportal NRW of krijg inzicht in gegevenskwaliteit in de naderende Omgevingswet.

Tussen de workshopsessies is er voldoende tijd voor netwerkmogelijkheden. Natuurlijk is er ook een heerlijke lunch.

Wandel mee met Geluksbelevingsroute

We gaan ook zelf bewegen! Wandel mee met de Geluksbelevenisroute van de Geluksatlas en kijk voortaan met een nieuw perspectief naar uw leefomgeving. Ontdek welke geluksfactoren voor u belangrijk zijn in uw leefomgeving. De Geluksatlas presenteert ook de resultaten van haar onderzoek naar geluksplekken in Nederland. Wat zijn plaatsen waar mensen opladen en gelukkig zijn? En waarom juist daar?

Ontwerp met ons mee!

In de ontwerpsessies dagen wij iedereen uit om met ons mee te denken over hoe wij onze informatie beter, leuker, inventiever en creatiever kunnen presenteren op de Atlas Leefomgeving. Doe mee met de ontwerpsessie Ontwerp de nieuwe Atlas Leefomgeving. Vanuit een aantal gebruikerspersperspectieven gaat u aan de slag om te komen tot een nog betere Atlas. Of doe mee met de ontwerpsessie van HAS-studenten om de Junior Atlas te ontwerpen. Zij zijn bezig de Atlas Leefomgeving te vereenvoudigen tot een platform voor basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8.

Kom ook!

Doe mee met het netwerk! Doe nieuwe inzichten op, praat met vakgenoten, ontmoet nieuwe mensen en sta op en beweeg! Samen met u zorgen wij ervoor dat de Atlas van en voor ons allemaal is. De aanmeldingen stromen op het moment binnen. Maar er is nog plek! Nog niet aangemeld? Dat kan alsnog via dit aanmeldformulier. Het kost niets en iedereen is welkom! Hopelijk tot 16 mei!

Praktisch

De Atlas Werkconferentie vindt plaats in de Lichttoren 32, een prachtig monumentaal pand met een rijke historie. Deze Igluu-vestiging ligt op nog geen 250 meter van het centraal station en heeft ruim voldoende parkeergelegenheid.