In het kort

Wat ziet u?

Op de kaart ziet u hoeveel mensen na een tekenbeet met een rode vlek of ring op de huid door de huisarts zijn gezien in 2017. Dit is een eerste symptoom van de ziekte van Lyme. In de rode gebieden zijn de meeste gevallen gemeld..

Gezondheid

Elk jaar worden ruim 1 miljoen tekenbeten opgelopen in Nederland en krijgen 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid, maar elk jaar ontstaan bij 1.500 mensen meteen ernstigere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen na een behandeling met antibiotica op, maar jaarlijks houden ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen langdurig last van klachten.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om lichaam en kleding te controleren op tekenbeten nadat u in het groen bent geweest. Tekenradar geeft voor elk deel van Nederland aan hoe actief de nimfen op dit moment zijn. Op die website kunt u melding maken van een tekenbeet, rode ring of vlek, of andere vorm van de ziekte van Lyme.

Over de kaart

De kaart is gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) voor het jaar 2017. De cijfers zijn gebaseerd op landelijk onderzoek naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk. Bekijk hier de resultaten van eerdere jaren. De kleur in de legenda geeft het aantal ziektegevallen per 100.000 inwoners weer.

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.