Afbeelding

Waarom is buiten bewegen gezond?

Hoeveel uur moet jij besteden aan bewegen? Volgens de Beweegrichtlijnen moeten volwassenen en ouderen wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen (zoals wandelen of fietsen). Daarnaast moet je twee keer per week krachttraining doen. Voor ouderen is het goed om de krachtoefeningen te combineren met balansoefeningen. Kinderen moeten minimaal één uur per dag bewegen en drie keer in de week spier- en botversterkende oefeningen.

Het CBS en RIVM hebben onderzocht of Nederlanders aan deze richtlijnen voldoen. Hieruit blijkt dat meeste Nederlanders niet genoeg bewegen. In 2022 voldoen 44% van de mensen aan de Beweegrichtlijnen. In 2021 was dit nog 47%.

Dat is jammer, want bewegen is gezond! Door op deze manier te trainen verlaag je jouw kans op gezondheidsrisico’s. Volwassenen en ouderen lopen minder kans op botbreuken en hart- en vaatziekten. Bij kinderen zorgt buiten spelen voor een betere motorriek. Als je buiten beweegt, krijg je via zonlicht veel vitamine D. Dat betekent een beter immuunsysteem, sterkere botten en spieren. Ook heeft lichaamsbeweging een positief effect op je stemming en humeur. Dus waar wacht je nog op?

Afbeelding

Joggen

Hoe beweegvriendelijk is jouw omgeving?

Een beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten. Uit onderzoek blijkt dat mensen uit een buurt met hoge beweegvriendelijkheid, dagelijks 766 stappen meer zetten dan mensen uit een weinig beweegvriendelijke buurt. De aanwezigheid van recreatie- en sportvoorzieningen in de buurt, waaronder parken en bankjes, kan daarnaast bij ouderen leiden tot meer bewegen. Voor kinderen zijn sport- en speeltoestellen en tevredenheid met de buurt van belang. 

Op de Atlas Leefomgeving kun je bekijken hoe beweegvriendelijk jouw leefomgeving is. Bekijk de beweegvriendelijke kaart. Hoe meer sporthallen, speeltuinen en bos of strand, hoe hoger jouw gemeente scoort. Ook fiets- en wandelpaden tellen mee. Vind jij balsporten heel erg leuk? Ga op zoek naar de Cruyff Courts bij jou in de buurt. Of speel jij liever in de natuur? De plekken met speelnatuur van Staatsbosbeheer zijn ook op deze kaart te vinden. Voor wandelen of fietsen vind je verschillende wandel- en fietsroutes in onze Atlas-kaartenbieb. Veel beweegplezier!

Kaarten over bewegen

Bewegen

Beweegvriendelijke omgeving

Ontdek op de kaart hoe beweegvriendelijk jouw buurt is.

Wandelen

Kaart regionale wandelroutes

Wandelen is hot! Ga op zoek naar de leukste wandelroutes bij jou in de buurt.

Spelen

Kaart van Nederland met Cruyff Courts en speelnatuur

De Cruyff Courts vind je vooral in stedelijk gebied, maar spelen in de natuur is ook gezond! Welke Cruyff Courts of Speelnatuur kan jij voor jouw neefje, dochter of oppaskindje ontdekken?

Afbeelding

Meisje op hinkelbaan

Meer bewegen doe je zo! 

  • Zoek de beweging die bij jou past met de app van de Hartstichting. Welk beweegtype ben jij?
  • Ga op ontdekkingstocht en zoek uit wat jouw fijnste sportplek is. Een schoolplein met goaltjes? Zodat je kunt voetballen met vrienden. Of een grasveld in een park? Daar heb je ruimte genoeg voor lunges en pushups.
  • Door het vele thuiswerken zitten wij allemaal een stuk meer. En dat is niet gezond! Samen Gezond deelt inspiratie: meer staan en minder zitten! Verken samen met je stappenteller de buurt. Of begin je dag met een 7 minute workout.
  • Beweeg en meet! Download één van de vele beweegapps. Met Strava kun je jouw hardlooprondje delen met vrienden. Of een groepschallenge maken: deze zondag 40 km wielrennen! Misschien vind je Relive dan ook interessant? Dat is een hele toffe tool om jouw sportrondje in 3D terug te zien. Je kunt zelf foto’s toevoegen.

Bekijk meer tips om te bewegen.

Afbeelding

Jongen voetbalt op pleintje

Bewegingsbeleid

Kijk ook eens bij

Ontdekken

Een vrouw met wandelschoenen aan klimt over een hek in een weiland

Ontdek ons eigen land. Beleef waar we vandaan komen en doe inspiratie op. 

Ontspannen

Man ligt in het gras met wandelschoenen aan

Ga in ons eigen land in de natuur ontspannen en kijk wat het je oplevert. 

Onderweg

Foto van een brug met een fietser, wandelaar, tram en boten

Ontdek hoe je gezond en duurzaam van a naar b kan komen.