Atlas Actueel

Jaargang 2022, Editie 25, 22 december 2022

In Atlas Actueel lees je het laatste nieuws over jouw leefomgeving
Het Atlas-team wil mensen stimuleren om hun leefomgeving te verkennen en te ontdekken. Met Atlas Actueel blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Verken nieuwe kaarten en tools. Lees over ontwikkelingen rond onze leefomgeving en laat je inspireren door mooie verhalen uit de praktijk. Deze keer geven we veel ruimte aan de natuur. Maar ook presenteren we onze nieuwe kaarten Omgevingsgeluid en bieden we inspiratie voor de kerstvakantie! 

VERS VAN DE PERS

Inspiratiesessie Is er in Nederland te weinig ruimte voor recreatie en spel?

Op dinsdag 7 februari van 16.00 uur tot 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de online inspiratiesessie ‘Is er in Nederland te weinig ruimte voor recreatie en spel?' Een recreatieruimte in je wijk is noodzakelijk voor de leefbaarheid in je wijk. In deze ruimte kan iedereen sporten, spelen, bewegen en ontmoeten. Maar wat als het op die plekken drukker wordt, onveiliger en minder schoon. Laat je inspireren door Madeleine Frelier van OBB ingenieurs en Tinco Lyclama van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Zij nemen jou mee in de huidige uitdagingen en vertellen hoe je deze ruimte optimaal kunt benutten.
Meld je aan!

Beleef het Geuldal als natuurlijke klimaatbuffer

Extreme regenval verraste Limburg in juli 2021. De Geul kon al dat water niet goed afvoeren en trad buiten haar oevers. Dit leidde in Valkenburg en andere dorpen tot hevige overstromingen. Het Geuldal ving als natuurlijke klimaatbuffer veel water op. Anders was de waterstand nog hoger geweest. Twee Atlas-redacteuren liepen met boswachter Paul Wijenberg het nieuwe klimaatpad in het Geuldal. 
Lees het verslag

Rewilding: vertrouwen in natuur geeft hoop op natuurherstel

Dieren in het wild bewonderen, meer biodiversiteit en bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering. Dit en nog veel meer heeft Liesbeth Bakker voor ogen met haar vakgebied. Ze is sinds 2020 de eerste hoogleraar ‘rewilding ecologie’ in Europa bij Wageningen University & Research. Rewilding is het vertrouwen dat de natuur voor zichzelf kan zorgen.
Lees het interview met Liesbet

Mag dat licht uit? Dan zien we straks de sterren weer!

Voor de 18de keer organiseerden de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht in het laatste weekend van oktober. De organisatoren vroegen aan alle Nederlanders om tenminste voor één nachtje de verlichting uit te zetten, maar het liefst structureel. Want Nederland is nog steeds één van de meest verlichte landen van Europa. Dat kan en moet anders. Waarom en hoe? Dat legt Lineke Keizer uit, landelijke projectleider van Nacht van de Nacht.
Lees het interview met Lineke
 

'Groene plekken in de stad zijn hard nodig voor gezond stedelijk leven'

Groene plekken in de stad waar je kunt ontspannen, bewegen, spelen en ontmoeten zijn belangrijk voor gezond stedelijk leven. Maar de ruimte voor deze groene plekken staat steeds meer onder druk. Dr. ir. Hanneke Kruize, verbonden aan RIVM en lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling aan Hogeschool Utrecht, zoekt naar manieren om stedelijke verdichting te combineren met gezond stedelijk leven voor iedereen. Zij hield op 16 december 2022 hierover haar openbare les. Lees het verslag. 

Nieuwe kaarten Omgevingsgeluid online

Onze nieuwe geluidskaarten staan online. De totaalkaart geeft het gemiddelde geluidsniveau van alle geluidsbronnen weer, bij elkaar opgeteld. Ook zijn er nieuwe kaarten per geluidsbron: treinverkeer, wegverkeer, vliegtuigverkeer en windturbines. Vanwege de coronamaatregelen lieten de jaren 2020 en 2021 een ander beeld zien. Er werd minder gereden en gevlogen, dus er was ook minder geluid. Dit stelde ons ook voor de vraag: hoe gaan we hier mee om? Lees het artikel.

Het Atlas-team wenst je...

fijne kerstdagen! En natuurlijk een gelukkig nieuw jaar met veel gezondheid. Zoek je nog een mooie invulling voor je kerstvakantie? Doe inspiratie op voor een lokaal en duurzaam kerstdiner. Of zoek tijdens de kerstvakantie de rust op in de natuur en kijk eens wat dat jou oplevert. 

Verander het voedselsysteem. Begin bij jezelf!

Kerstmis staat voor de deur. Voor veel mensen de tijd om gezellig en véél te eten met familie en vrienden. Toch is het ook een goed moment om stil te staan bij hoe we in Nederland met voedsel omgaan. Want het gaat helaas de verkeerde kant op: voedselverspilling, uitputting van de bodem en een verlies aan biodiversiteit. Gelukkig zijn er oplossingen. Lees de blog van Herenboer Eline en ga aan de slag met haar tips voor een lokaal en duurzaam kerstdiner. 
Lees de inspirerende blog

Luisteren naar de stilte kan bij uitstek in de natuur

We moeten meer luisteren naar de stilte, aldus stilte-ambassadeurs Petra Speelman en Carin Brinker. Zij springen hiervoor in de bres met de Dag van de Stilte, met activiteiten rond natuurbeleving en door stilte-educatie in het basisonderwijs. Over één ding zijn ze het roerend eens. Stilte ervaar je het beste in de natuur. Bijvoorbeeld in een stiltegebied: daar versterken natuur en stilte elkaar.
Lees het interview

Volg ons op social media

Volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws
Kun je de nieuwsbrief niet goed lezen of wil je oude nieuwsbrieven teruglezen? Ga dan naar de website van Atlas Leefomgeving!
Persoonsgegevens die via rivm.nl/abonneren worden verzameld, gebruikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen voor het doel waarmee je ze hebt achtergelaten. Lees meer over privacy. 

Reacties op of vragen over deze nieuwsbrief?

Mail ons op atlasleefomgeving@rivm.nl