Wil je inspiratie opdoen om te bewegen, te ontspannen en te ontdekken? Dan ben je hier aan het goede adres! Heb je nog leuke tips voor Eropuit? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl

Tips voor kaartcombinaties

Een schone fietsroute

Fiets jij graag? Wat goed! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid. Kijk jij voordat je gaat fietsen weleens naar de actuele luchtkwaliteit? Als de lucht niet schoon is, kun je luchtwegklachten krijgen. Combineer de Regionale en Landelijke fietsroutekaarten met de Actuele Luchtkwaliteitsindex-kaart. De kaart deelt de luchtkwaliteit van het afgelopen uur. Zie je dat de luchtkwaliteit van jouw route matig tot zeer slecht is? Ga dan op zoek naar een andere route. Lees meer over luchtkwaliteit en gezondheid op Schone Lucht.

Maak een koele wandeling

Op een hete zomerdag kan het op sommige plekken in Nederland héél warm aanvoelen. Heb je het heel erg warm? Dan kun je hittestress ervaren en gezondheidsklachten krijgen, zoals hoofdpijn. Het kan wel fijn zijn om op een hete dag even naar buiten te gaan en te bewegen. Maak dan een koele wandeling. Combineer de Regionale en Landelijke wandelroutekaarten met de Gevoelstemperatuurkaart. De gevoelstemperatuur geeft aan hoe de gemeten temperatuur aanvoelt. En waar jij dus hete, maar ook koele plekken vindt!

Fiets langs cultureel erfgoed

In Nederland zijn ruim 1400 groene rijksmonumenten en meer dan 60.000 gebouwde rijksmonumenten te vinden. Wil je er een aantal bekijken? Plan dan met onze kaarten je eigen route langs mooie monumenten. Combineer bijvoorbeeld de Rijksmonumentenkaart met de Regionale en Landelijke fietsroutekaart. Hetzelfde kun je doen met een van onze andere cultureel erfgoedkaarten, zoals met Molens, Kastelen en Hunebedden en grafheuvels.

Maak een monumentale bomentocht

In Nederland staan meer dan 7000 monumentale bomen. Ben jij benieuwd hoe deze prachtige bomen eruitzien? Ga eens op ontdekkingstocht! Met de Atlas kan je een eigen monumentale bomenroute maken. Dit doe je door de kaart Monumentale bomen te combineren met de Wandel- of Fietsroutekaart. Of ga naar de website van de Bomenstichting. Hier vind je wandelingen in steden langs monumentale bomen.

Behoefte aan een rustige wandeling?

Heb je behoefte aan rust en ontspanning? Ga op zoek naar een stille plek en stippel een wandeling uit waar je weinig last hebt van geluid. Dit kan een uitdaging zijn in het drukke Nederland. Combineer de Geluid in Nederland-kaart met de Regionale en Landelijke wandelroutekaarten en vind rustigere routes om te wandelen. Of bekijk de kaart met alle stiltegebieden in Nederland. Stiltegebieden zijn gebieden waar de provincies de stilte beschermen. Het geluidsniveau ligt hier onder de 40 decibel.

Sterren spotten bij een avondwandeling!

Je maakt overdag vast weleens een wandeling. Maar ga jij ook in het donker naar buiten? Bijvoorbeeld om sterren te spotten? Bekijk onze kaart Hemelhelderheid in de nacht in combinatie met de Regionale en Landelijke wandelroutekaarten en ontdek waar je het beste kan wandelen om sterren te spotten.

Ontdek de monumenten in jouw buurt

Herontdek je leefomgeving door (groene) rijksmonumenten. Stippel een wandeling uit langs monumenten, met de (Groene) Rijksmonumenten- en de Landelijke en Regionale wandelkaart. Zo ontdek je misschien iets over je eigen buurt wat je nog niet wist. Achter monumentale plekken, zoals kerken, tuinen, bruggen en stadsparken, schuilt het verhaal van Nederland of van jouw regio. Zo vertellen deze plekken iets over de identiteit van jouw leefomgeving.

Dorst tijdens het wielrennen? Tap drinkwater!

Ben jij een fanatieke wielrenner? Dan kan het op een zomerse dag voorkomen dat jouw bidon al leeg is, voordat je überhaupt de wijk uit bent. Op de Atlas Leefomgeving vind je jouw redding: een kaart met alle openbare drinkwaterpunten. Hier tap jij gratis water. Zo hoef je onderweg geen plastic waterflesje te kopen, maar vul jij gewoon jouw bidon of waterfles opnieuw. De openbare drinkwaterpunten groeien in Nederland nog steeds. Combineer de Regionale en Landelijke fietsroutekaarten met de Openbare Drinkwaterpuntenkaart. Zo zie je precies waar jij water kunt tappen langs jouw fietsroute.

Meer tips

Beter oud

Rennende ouderen door natuur

Op Beter Oud vind je heel veel informatie over bewegen voor ouderenen, inclusief beweegtips voor elke dag!

Op blote voeten

Blote voeten

Lopen op blote voeten leert je de natuur anders ervaren! Bekijk de blote voetenpaden van de boswachters van Staasbosbeheer. 

Beleef ons landschap

Het kunstwerk de zittende reus in het Nederlandse landschap

Stap op de fiets met de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Zes bijzondere fietsroutes leggen aan de hand van kunst een link tussen heden, verleden en toekomst van het landschap.

Speelnatuur

Een jongetje zit in een boom. De bladeren hebben herfstkleuren.

Neem je kinderen mee de natuur in! Laat ze klimmen en klauteren in de speelbossen van Staatsbosbeheer. Daar kunnen ze spelen en leren over alles wat je ziet, ruikt en voelt in de natuur. De speelnatuurplekken vind je in heel Nederland.