Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. Jouw leefomgeving werd belangrijker dan ooit! Nooit werkten wij zoveel vanuit huis. Deze week neemt onze nieuwste digitale aanwinst, At Atlas, jou daarom mee naar zijn ideale (woon)plek. Hoe sluit hij 2020 af en wat is zijn nieuwjaarwens voor een gezonde leefomgeving?
Waar begon het voor jou allemaal, At?
Mijn Atlas-verhaal start in de zomer van 2020. Veel Nederlanders werken vanuit huis. Waarbij de eettafel is omgetoverd tot werkplek. Videobellen het nieuwe vergaderen is. En ook de treinreis naar werk heeft plaats gemaakt voor een ochtendwandeling in de buurt. Jouw huis, tuin en omgeving worden ineens een stuk belangrijker!
Ineens zie je al jouw buren in hardloopoutfit voorbij komen. Ook zie dat mensen het park bij jou in de buurt meer waarderen. Yogaklasjes, spelende kinderen en lezende buurtgenoten maken er goed gebruik van. Nu de vergaderingen thuis plaatsvinden, merk je ook hoe fijn het is als je omgeving rustig is. Een overkomend vliegtuig, een drukke weg of de bouwactiviteiten tegenover jouw huis, irriteren je nu veel meer.
Oftewel, de kwaliteit van jouw leefomgeving ligt ineens onder een vergrootglas. Hoe ervaar jij de omgevingsgeluiden, hoeveelheid groen en recreatieplekken in jouw buurt? Bij de Atlas Leefomgeving help ik Nederlanders hun plek te verkennen en ontdekken. Met de Check je plek-tool krijgen Nederlanders in één keer een overzicht van hun leefomgeving; hoe gezond woon jij? Mijn taak is om zoveel mogelijk Nederlanders kennis te laten maken met de tool, een heel mooie en leuke job!
At na een paar maanden
Zoals je misschien merkt, ben ik trots op Check je plek. Het is een mooie tool om milieu-informatie te vertalen naar jou, als burger. Zo zie je dat Hoog Soeren, een woonplek in de Veluwe, veel groen heeft binnen 500 meter. Maar ook in de stad kan jouw woonplek goed scoren op groen. Bijvoorbeeld de Cordesstraat in Arnhem.
Of wist je dat je in buurtschap Pesaken (Limburg) meer dan 2000 zichtbare sterren kunt spotten? Dat is een stuk meer dan in Naaldwijk. Hier kun je ‘s nachts maar 14 zichtbare sterren zien.
En hoe zit het met de voorzieningen in de buurt? In hartje Utrecht beschik je over 32 basisscholen in een range van 3 kilometer. Op de Hogeweg in Zeeland zijn dit er drie.
Ook al zijn wij geen heel groot land, niet elke (woon)plek in Nederland scoort hetzelfde. Het is aan jou wat jij belangrijk vindt! De tool biedt een stukje bewustwording, hoe woon ik? Hoe ervaar ik mijn omgeving? Maar ook inspiratie; wat zou ik zelf kunnen doen? Van boomspiegels, groene daken naar je huis isoleren. Allerlei leuke voorbeelden komen bij de Atlas voorbij. De komende maanden zou ik nog veel meer van die verhalen en ervaringen willen verzamelen en met jullie willen delen. Want samen werken aan een gezonde leefomgeving is toch veel leuker?
At en een droomplek
Net als andere Nederlanders fantaseer ik ook over mijn droomplek. Zeker rondom de feestdagen komen de mooie kerstgedachten op en maken mensen goede voornemens.
Hoe ik mijn ideale woonplek zou omschrijven? Voor mij is dat een plek met de supermarkt en sportplekken in de buurt. Pak ik een e-skateboard, hippe leenfiets, elektrische scooter, een aerodynamische ligfiets, een LEF-wagentje of de ouderwetse benenwagen? De keuze is reuze!
Eerlijk is eerlijk, ik moet ook vaak moed sparen om mijn sportkleding aan te trekken. In mijn gedroomde leefomgeving zijn er zoveel leuke beweegmogelijkheden dat ik niet kan wachten om mijn sportschoenen aan te doen. Ik kan mooie wandelroutes volgen door het park. Of ik ga naar één van de sportpleinen. Waar je als volwassene weer ‘buiten kunt spelen’. Samen met drie andere buren probeer ik de grote autobanden van de één naar de andere kant van het plein te duwen. Hopelijk ben ik hen deze keer te snel af. Of lekker een potje pingpongen op het plein. Je bent nooit te oud om lekker bezig te zijn met elkaar!
Samen met andere buren creëren wij een groene oase in de straat. De huizen en stoep is bezaaid met gras, muur- en stoepplantjes. Een mooie, diverse en leefbare jungle. Elke straat heeft zijn eigen moestuin. Overdag leren kinderen meer over bodem en natuur en aan het einde van de middag verzorgen buren de groenten. Deze oogst gebruiken we dan in onze maandelijkse straatbrunch. Alle buren verplaatsen hun tafeltje en stoeltje naar buiten. Wat een gezelligheid!
Optimistisch? Ach… Dromen mag, toch?
De goede voornemens van At
- Mijn sportrondje verplaats ik naar een rustigere plek. Niet naast een drukke weg en zeker niet in de spits.
- Ik ga onderzoeken welke mooie wandel- en fietsroutes ik in de omgeving heb. Die 2,5 uur intensief matig bewegen per week, wil ik ook dit jaar weer halen!
- Ik open met lekker weer mijn ramen aan de stillere kant van het huis, in plaats van aan de drukke straatkant. Op die manier heb ik minder last van het lawaai.
- Ik ga de bodem (in de tuin/straat) kort maar krachtig gebruiken. Zo kan de grond goed herstellen.
- Regenwater vang ik op in een ton. Dat water kan ik gebruiken om mijn plantjes te besproeien.
- Je hoort hem vaker, maar mijn douchebeurten mogen best wat korter. Ik gebruik een wekker op mijn telefoon, zodat ik bewust word van mijn douchetijd.
Wat zijn jouw goede voornemens? Ik ben heel benieuwd. Je kunt mij altijd een berichtje op Instagram of Facebook sturen? Samen werken aan een gezonde leefomgeving is namelijk veel leuker en makkelijker.