afbeelding

Man op longboard

Wat kun je met de Atlas Leefomgeving?

De Atlassen (Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Nationale EnergieAtlas) zijn een samenwerking tussen overheden. Samen presenteren zij zo helder mogelijk informatie over de leefomgeving en bieden zij een handelingsperspectief. Op de Atlas Leefomgeving verken en ontdek je (de kwaliteit van) jouw leefomgeving. Onze leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Je vindt informatie over geluidhinder, luchtkwaliteit, maar ook over monumenten of wandelroutes in je omgeving. 

Visie 
Wij vinden dat iedereen in Nederland een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving verdient. Wij denken dat we onze leefomgeving samen maken en iedereen een steentje bij kan dragen.

Missie 
Wij bieden een platform waarop je jouw leefomgeving kunt verkennen en ontdekken. Zo inspireren en ondersteunen wij jou bij het maken van een passende keuze voor een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

afbeelding

logo check je plek

Wat vind je op de Atlas Leefomgeving?

Wil je informatie over je buurt in één overzicht, gebruik dan Check je Plek. Ben je benieuwd wat je zelf kunt doen om wateroverlast in je tuin aan te pakken? Neem een kijkje op onze Thema pagina. Op onze nieuws pagina presenteren wij onze nieuwste kaarten en gaan we in op de actualiteit.

Een atlas draait natuurlijk om kaarten. Via onze viewer heb je keuze uit veel kaarten. Je vindt ze op onderwerp. De kaart opent met heel Nederland in beeld, maar met een paar muisklikken zie je jouw eigen buurt. Iedere kaart heeft een korte uitleg. Lees daar bijvoorbeeld hoe je bij de gegevens van de kaart kunt komen. Onderaan deze pagina staat een uitleg over het gebruik van de viewer.

Niet alleen op deze website kan je Atlas vinden. Natuurlijk zijn we ook via onze socials (Twitter en Facebook) bereikbaar.

Waarom is de Atlas Leefomgeving er?

De eerste gedachten voor een Atlas Leefomgeving ontstonden vanaf het Verdrag van Aarhus. Dit Europese verdrag ging in 2001 in. Het verdrag verplicht de overheid om te zorgen dat burgers toegang hebben tot milieu-informatie. 

Niet veel later begonnen in eigen land de ontwikkelingen voor de Omgevingswet. In die nieuwe wet gaan meerdere wetten en honderden regelingen samen. Deze gaan allemaal over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. In januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Daarmee komt er binnen één wet een complete afweging van verschillende activiteiten. Met de Atlas Leefomgeving kun je jouw leefomgeving op dezelfde overkoepelende manier bekijken. 

afbeelding

Partners van de Atlas Leefomgeving

Wie is de Atlas Leefomgeving?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met de provincies opdrachtgever van de Atlas Leefomgeving. Rijkswaterstaat, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en BIJ12 uitvoeringsorganisatie provincies (uitvoeringsorganisatie provincies) beheren de Atlas Leefomgeving. Dit doen zij in samenwerking met provincies, gemeenten en andere beleids- en kennisinstituten.

Samen zorgen zij ervoor dat de kaarten duidelijk én met uitleg te zien zijn. Een aantal kaarten is van het RIVM of van Rijkswaterstaat. In veel gevallen zijn andere organisaties de eigenaar van een kaart. De eigenaar houdt de kwaliteit van zijn eigen kaart(en) in de gaten.

De Atlas presenteert veel openbare kaarten die ook in het Nationaal Georegister te vinden zijn.

afbeelding

Fietsroute en luchtkwaliteit

De unieke kracht van de Atlas Leefomgeving

De Atlas Leefomgeving is er voor iedereen en heeft een schat aan informatie. Ga je verhuizen en zoek je meer groen in jouw omgeving? Maak je je zorgen over de luchtkwaliteit in jouw regio? Of wil je in jouw buurt een burgerinitiatief starten? Op de Atlas Leefomgeving kun je verkennen en ontdekken wat er speelt. Je vindt informatie over wat je zelf kan doen en bij wie je vragen kunt stellen. 

Uniek aan de Atlas Leefomgeving is dat de verschillende kaarten te combineren zijn. Kaarten zijn bijvoorbeeld over elkaar heen te leggen, om een totaalbeeld te krijgen van de leefomgeving. Zoals in de kaart hiernaast die de nationale fietsroutes combineert met de gemiddelde fijnstofconcentratie kaart. De eigenaar zorgt ervoor dat de gegevens op orde zijn. En zo is de informatie op de Atlas Leefomgeving meteen bijgewerkt. Je kunt gemakkelijk kaarten delen via een permalink. Door in en uit te zoomen zijn er meer of minder details te zien. 

Hoe werkt de kaartenbibiliotheek?

De Atlas Leefomgeving biedt informatie over de kwaliteit van de Nederlandse leefomgeving. De informatie is als tekst beschikbaar, maar vooral ook in de vorm van kaarten. Je kunt gemakkelijk zelf kaarten kiezen en tot op buurtniveau inzoomen. Vaak kun je zelfs tot in jouw eigen straat kijken. De toelichting van de kaart geeft uitleg over wat er op de kaart staat en wat het voor jou betekent.

1. Ga naar kaarten
2. Kies een thema
3. Kies een kaart
4. Klik op locatiezoeker (vergrootglas)
5. Voer een adres in
6. Bekijk de kaart op de gekozen locatie

Zien hoe het werkt? Bekijk dan het filmpje!