Check je plek: adem ik schone lucht?


Iedereen wil het liefst zo gezond mogelijke lucht inademen. De luchtkwaliteit verschilt van plek tot plek, mede afhankelijk van de hoeveelheid industrie, verkeer en landbouw die aanwezig zijn.

 

Fijnstof in uw wijk, dorp of stad

Weinig fijnstof betekent een schonere lucht. Hieronder ziet u de gemiddelde fijnstof-concentraties over het jaar 2015.

Voer uw lokatie in het bovenste vak in, of beweeg met hulp van de muis naar de juist plek. U kunt daarbij ook in- en uitzoomen. In deze Atlas vindt u veel meer achtergrondinformatie over fijnstof, stikstofdioxide en roet.

Bekijk de luchtkwaliteit op dit moment

Hoe staat het met de lucht die ik nu buiten inadem? De onderstaande kaart laat zien hoe de luchtkwaliteit van het afgelopen uur is.

Deze waarde wordt afgeleid uit een weging van fijnstof (PM10), Ozon en stikstofdioxide. Vervolgens komt men tot een kleurenpallet van 'goede situatie' (blauw) tot 'zeer slechte situatie' (paars).

Groen kan helpen om de lucht schoon te krijgen

Een groene leefomgeving maakt het wonen aantrekkelijker, maar kan ook bijdragen aan een schonere lucht. Op de kaart ziet u de verspreiding van bomen, struiken en lage vegetatie. Door in- en uitzoomen kunt u het hele land bekijken of juist precies op uw wijk inzoomen. Let op: soms duurt het even voor de kaart is geladen.

Deze kaart kunt u ook in onze kaartviewer bekijken, dan ziet u ook de legenda.