De Atlas Leefomgeving  werkt nauw samen met diverse bronhouders en partners. We zijn altijd op zoek naar het contact met onze gebruikers en organiseren een jaarlijkse werkconferentie om onze bronhouders te ontmoeten, nieuwe contacten te maken en nieuwe ideeën op te doen. Bekijk hieronder wat we nog maar doen aan samenwerking en doe ook mee!

Thema's

De Atlas Leefomgeving behandelt een breed scala aan thema's. Het Atlasteam heeft als doel alle informatie rondom de thema's zo actueel en logisch mogelijk te presenteren. Om die reden heeft de Atlas themagroepen in het leven geroepen. Themagroepen bestaan uit experts uit het veld rondom een thema. Deze experts zijn ook vaak (toekomstige) bronhouders van kaartmateriaal in de Atlas. Door nauw contact met de themagroep te houden zorgen we dat onze kaarten en achtergrondinformatie actueel en accuraat zijn.

De Atlas blijft continue in beweging. We organiseren diverse bijeenkomsten, kijken naar verwante thema's zoals Inspire en gebiedsindelingen en onderzoeken middels het gebruikerspanel hoe we nog beter kunnen aansluiten bij onze gebruikers. Daarnaast blijven we op de hoogte van alle ontwikkelingen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de informatieproducten die in de Informatiehuizen tot stand komen.

Wilt u ook meedoen met een thema of nadenken over de atlas? Neem contact met ons op!

Werkconferentie

De allereerste digitale editie van de Atlas Werkconferentie in 2021 was een succes. Klik op de banner voor een sfeerimpressie en de presentaties. 

Logo Atlas Werkconferentie Online 2021


Klik op de afbeelding voor een sfeerimpressie en presentaties van de workshops van de Atlas Werkconferentie 2019.

Getekend verslag van de werkconferentie

Partner Atlassen/Websites

Bekijk hier onze partner websites.

Atlas Natuurlijk Kapitaal

ANK bevat (kaart)informatie over natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten, begrippen die hiermee samenhangen en inspirerende voorbeelden.

Snapshot van de website Atlas Natuurlijk Kapitaal


Nationale Energie Atlas

De Nationale Energie Atlas is het platform voor informatie over energie in Nederland

Snapshot van de website Nationale Energie Atlas


Gezonde Leefomgeving

Op deze site ontdekt u hoe u kunt (samen)werken aan een gezonde leefomgeving. Deze site is er voor iedereen die aan de slag wil met het gezonder maken van de leefomgeving. De Omgevingswet biedt hiervoor kansen.

Website gezonde leefomgeving


Umweltportal Nordrhein-Westfalen

Ook over de grens werken we samen. Het Umweltportal NRW is een milieu portaal dat specifiek gericht is op de regio de Nordrhein-Westfalen.

Snapshot van de Duitse website Umweltportal


Aan de slag met de Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt en moderniseert in 1 wet alle wetten voor de leefomgeving. Vanaf 2021 treedt de wet in werking.

Snapshot Aan de slag met de omgevingswet

Internationale Atlassen

In Nederland hebben we de Atlas Leefomgeving. Maar de leefomgeving houdt natuurlijk niet op bij de grenzen van een land. Gelukkig zijn veel andere landen zich ook bewust van het behoud van een goede leefomgeving. Deze pagina geeft een aantal voorbeelden van websites die, net als wij, een interactieve atlas hebben die informatie geeft over de leefomgeving. Hier laten we vijf voorbeelden zien uit Duitsland, Slovenië, Engeland, Frankrijk en Vlaanderen. Heeft u leuke tips over atlassen die u online heeft gezien? Laat het ons weten via het contactformulier.

GEOportal Nordrhein-Westfalen

Onze oosterburen hebben een milieu portaal dat specifiek gericht is op de regio Nordrhein-Westfalen, de GEOportal NRW. Binnen dit portaal kan locatie specifieke informatie worden opgevraagd over diverse thema's, waaronder natuur, lucht en geluid. De data wordt aangeboden door de milieu-autoriteiten van Nordrhein-Westfalen en heeft als doel de geïnteresseerde burger te informeren. De website is beschikbaar in het Duits.

Screenshot van de website van het Duitse Geoportal

 

 

Atlas Okolja

Ook in Slovenië hebben ze een eigen Leefomgeving Atlas. Deze atlas is gemaakt door het Sloveense bureau van milieu. De atlas geeft informatie weer op basis van een aantal thema's, zoals milieu, klimaat, bodem en water. De kaarten zijn beschikbaar in het Engels. De achtergrond informatie is Sloveens.

Screenshot van de Sloveense atlas website

 

 

The Environment and Health Atlas

Engeland en Wales hebben gezamenlijk een Milieu en Gezondheid Atlas ontwikkeld die een aantal ziekten in beeld brengt, zoals longkanker en COPD, en een aantal milieu indicatoren, zoals stikstofdioxide (NO2) en onkruidverdelgers (herbiciden). De atlas heeft drie doelen:

  • Het ruimtelijke inzichtelijk maken van data over ziektes en milieuindicatoren als basis voor beleidsmakers en burgers;
  • Theorieën ontwikkelen over hoe risico's op ziekten in mogelijke relatie staat met milieu, manier van leven en/of locatie;
  • Hieruit volgend, onderzoeken starten die het bewijs op overeenkomsten kunnen bevestigen of juist ontkennen.

De kaarten zijn interactief en geven een duidelijke toelichting en verwijzingen naar extra informatie.

Screenshot van de Environment and Health Atlas

 

 

Géoportail

Dit Franse nationale kennisportaal van de aarde is gemaakt door het Institut national de l'information géographique et forestière (IGN), oftewel, het nationaal instituut voor geografische en bosbouw informatie.  Het portaal biedt kaarten op een aantal thema's zoals landbouw, cultuur, gezondheid en recreatie. Daarnaast kan men kiezen uit diverse INSPIRE kaarten. De informatie is alleen beschikbaar in het Frans.

Screenshot van de website Geoportail

 

 

Geopunt Vlaanderen

Geopunt Vlaanderen is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie. Ook hier is een kaartenbibliotheek aanwezig met tal van kaarten over onder andere bouwen en wonen, historie en mobiliteit. Er zijn ook kaarten beschikbaar over Natuur en milieu waar thema's als water en geluid onder vallen. De datalagen van de kaarten zijn direct inzichtelijk en een deel is ook direct te downloaden. De website is alleen in het Nederlands.

Screenshot van de website geopunt Vlaanderen

 

 

Leefkwaliteit Vlaanderen

Vlaanderen heeft nog een website met een kaartenbibliotheek, namelijk: Leefkwaliteit Vlaanderen. Deze website van de Vlaamse overheid is voor iedereen toegankelijk. De kaarten geven informatie over het milieu en hoe dit de leefkwaliteit beïnvloedt. Wil je meer informatie over een thema? Dan kan je doorklikken naar andere relevante pagina’s binnen de website.

Screenshot van de website Leefkwaliteitvlaanderen.be

Media & Acties

Atlas PLUS: Blijf waar je bent, maar verroer je wel!

Waarom Atlas PLUS? Iedereen werkt zo veel mogelijk thuis, ook wij als Atlassers. De bijzondere periode maakt ons creatief en zorgt dat we willen ontdekken wat nog wel mogelijk is. Op de PLUS kanalen verzamelen en delen wij het voor jou! Neem daarom snel een kijkje op Atlas PLUS. Of nog makkelijker; geeft je op voor onze nieuwsbrief.

Misschien wil jij na het ontdekken van onze kanalen graag zelf een (eigen) initiatief aanmelden. Dat kan! Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl. Alleen samen kunnen wij stappen maken naar een gezondere en fijnere leefomgeving. Jij doet toch ook mee?

Lustrumconferentie 18 mei 2017

Film Lustrumconferentie Atlas Leefomgeving 18 mei 2017

Een sfeerimpressie van onze Lustrumconferentie op 18 mei 2017.

 Waterinfodag 30 maart 2017

Filmpje interview Petra van der Werf Ambient tijdens Waterinfodag 2017

De Atlas Leefomgeving was aanwezig op de Waterinfodag op 30 maart 2017. Bekijk in het filmpje wat de Atlas heeft bijgedragen aan deze dag.

 Atlas werkconferentie

Jeugdreporter interviewt iemand op Atlas Werkconferentie

Op de werkconferentie van de Atlas Leefomgeving op 31 maart 2016 hebben Youth reporters een videoverslag gemaakt van de dag. Alice Korsch, panellid van de Young Professionals Brabant, bezocht deze werkconferentie namens BrabantAdvies. Zij stelde de deelnemers van de werkconferentie twee voor haar cruciale vragen: wat houdt de Atlas Leefomgeving eigenlijk in, en wat kunnen wij als jongeren hier mee doen?

 Atlas inspiratiedag

Sfeerbeeld filmpje Atlas Inspiratie-dag

Tijdens de inspiratiedag voor de Atlas van de Leefomgeving geven de studenten van GeoMedia&Design (van de HAS) hun visie op de toekomst voor de Atlas. Ze brengen frisse ideeën over hologrammen en apps over het voetlicht. Bekijk hun pitches! Dit was op 11 november 2015.

Hacking for Sustainability 

De Atlas Leefomgeving probeert zo veel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van gebruikers. In 2016 is hier aan gewerkt door Hacking for Sustainability.

#hackingforsustainability is een app-competitie met data uit de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Atlas Leefomgeving. Voor deze app is een hele community opgezet. Het project wordt uitgevoerd door Open State Foundation in opdracht van Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Provincie Zuid Holland is partner en stelt voor het project data beschikbaar.