Banner atlas werkconferentie 2023

Het Atlas-team organiseert 14 september 2023 de jaarlijkse Atlas Werkconferentie in het Keilepand in Rotterdam. Het thema dit jaar is: De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling. Of je nu woont in een dorp of in een grote stad, de kans is groot dat de planoloog naar je leefomgeving kijkt volgens het concept ‘de compacte stad’. In dit concept komen wonen, werken, natuur, recreëren en vervoer steeds dichter bij elkaar te liggen. Nederland moet immers steeds zuiniger omgaan met ruimte. 

Meer weten en aanmelden? Bekijk de Atlas Werkconferentie website.

Eerdere workshops Atlas Leefomgeving

Lopende tekst

Spoorpark Tilburg

Een recreatieruimte in je wijk is noodzakelijk voor de leefbaarheid in je wijk. In deze ruimte kan iedereen sporten, spelen, bewegen en ontmoeten. Maar wat als het op die plekken drukker wordt, onveiliger en minder schoon? Laat je inspireren door Tinco Lycklama van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Aoife Wuller van OBB ingenieurs. Zij nemen jou mee in de huidige uitdagingen en vertellen hoe je deze ruimte optimaal kunt benutten.

De presentatie van Tinco Lycklama terugkijken.
De presentatie van Aoife Wullur terugkijken.

 

Lopende tekst

Smart

We staan met z’n allen voor een enorme klus. Verduurzaming, Omgevingswet, Woningbouwopgave. En dat terwijl er een nijpend tekort is aan gekwalificeerd personeel! Bij alle projecten -groot of klein- moet de gebruiker (inwoner) van onze leefomgeving centraal staan.
Om te weten welke behoeften er zijn, is participatie noodzakelijk en niet voor niks verankerd in de aanstaande Omgevingswet. Hoe komt het dan toch dat overheden vaak worstelen met burgerparticipatie? En dat participatie en omgevingscommunicatie vaak worden gezien als verplicht nummer? Op dinsdag 25 oktober neemt Wyko Coopman (participatie consultant bij Smarticipatie) je mee door de wondere wereld van participatie. In deze interactieve workshop laat hij jou zien en ervaren hoe jij een waardevolle participatie organiseert.

Je kunt via de link hieronder de presentatie terugkijken. De demo die Wyko Coopman tijdens de workshop heeft gepresenteerd vind je hier.

Bekijk de presentatie terug

Lopende tekst

Voedselbos

Een voedselbos is een ingewikkeld systeem met een hoofdrol voor bomen, heesters en vaste planten. Voedselbossen kennen vele maten, schalen en verschijningsvormen. En spelen inmiddels een bescheiden rol in de landbouwtransitie en kleuren de kaart groen met hectares kleine initiatieven. Er zijn grote voedselbossen die machinaal geoogst worden, maar het is ook mogelijk om in je achtertuin een voedselbosje aan te leggen.

Ben je benieuwd naar hoe je voedselbossen aanlegt? En wat jij of jouw gemeente heeft aan deze snel uitdijende trend? Tijdens deze workshop kom je erachter!

Bekijk de presentatie terug

Lopende tekst

Atlas van de Regio

Wie is de eigenaar van welke grond in Nederland? Waar staan ecologische systemen het meest onder druk? En waar liggen gebieden met een verhoogde kans op overstroming? Dat en meer zie je in de actieve kaartviewer Atlas van de Regio. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL Planbureau voor de Leefomgeving (Planbureau voor de Leefomgeving)) ontwikkelde deze website om beleidsmakers van provincies en gemeenten te ondersteunen bij onderzoek naar ruimte, milieu en leefomgeving. Met de kaartinformatie uit de Atlas van de Regio kunnen gebiedsgerichte verkenningen en plannen nu nog beter op samenhang worden onderzocht en getoetst.

Op dinsdag 28 juni van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de online workshop ‘Hoe zet je de Atlas van de Regio in als instrument voor ruimtelijk onderzoek?’. Kersten Nabielek van het Planbureau voor de Leefomgeving legt uit hoe je de kaarten van de Atlas van de Regio kunt gebruiken als hulpmiddel bij onderzoek naar ruimte, milieu en leefomgeving.

Bekijk de presentatie terug

Lopende tekst

Hierbij specificaties voor het aanleveren van video’s. -	Resolutie: 1920x1080 pixels (16:9) -	Codec: ProRes 422 (LT) of MP4 (H.264 encoded) -	Frame rate: 25 of 50 FPS

Docenten Paul van der Donk en Marien de Bakker van de HAS Hogeschool laten jou zien hoe je data als basisinformatie inzet voor participatie. Kun je eigenlijk nog wel participeren zonder data als basisinformatie? Of is die data juist belangrijk om samen tot goede keuzes te komen? Paul en Marien gaan hierover graag met jou in gesprek! 

Bekijk de presentatie terug

Lopende tekst

Heb je in 2021 een workshop gemist en ben je benieuwd naar de workshop? Op deze pagina zie je welke workshops in 2021 zijn geweest en kun je de presentaties en verslagen van de workshops lezen.