Het Atlas-team organiseert als aanvulling op de jaarlijkse Atlasconferentie online workshops. Op deze pagina kun je lezen welke workshops er worden georganiseerd en welke er zijn geweest.
De workshops zijn onderdeel van de jaarlijkse Atlasconferentie. De laatste editie vond plaats op 14 september 2023. Lees het verslag.
Geplande workshop(s)
geen workshops
Het eerstvolgende evenement is de Atlasconferentie op 12 september. Meld je nu aan.
Eerdere online workshops Atlas Leefomgeving
Tekst integrale wijkaanpak
Wil jij in jouw gemeente aan de slag met een integrale wijkaanpak en wil je weten hoe je daarbij de kracht van AI kunt gebruiken? Leer van de gemeente Assen. Zij gaven de jaren '70 wijk Pittelo een 'bloemkoolboost'. Daar vertellen Janine Rinsampessy (omgevingsregisseur), Jeanine Langkamp (informatiemanager) en Gert Stam (programmanager) over tijdens de online inspiratiessessie die Atlas Leefomgeving op dinsdag 18 juni organiseert.
Tekst energiearm
Onderzoekers Marjolein Stoopendaal en Ike Kroesbergen van de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) West-Brabant willen de verbinding tussen energiearmoede en een gezond binnenmilieu versterken. Dit project doen zij samen met twee collega’s van de Brabantse GGD’en: Linda Blous en Esther de Lathauwer van Gezondheid, Milieu en Veiligheid. De opdrachtgever is de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving. Ben jij benieuwd naar de nieuwste opgedane ervaringen en uitkomsten van dit project?
Tekst beweegworkshop
We weten het allemaal: bewegen is gezond. Ruim de helft van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2024. “Fysiek beter voor jezelf zorgen” is met 38 procent, het populairste goede voornemen. Toch blijkt uit recent onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat veel mensen niet genoeg bewegen. In deze inspiratiesessie verdiepen we ons daarom in de vraag: hoe kun je (beweeg)data en ruimtelijke oplossingen gebruiken om een diverse groep mensen in beweging te krijgen?
Lopende tekst
Op dinsdag 12 december 2023 van 16.00 - 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de online inspiratiesessie ‘Geluidsdata, waar komen ze vandaan en wat kan jij ermee?’ Heb jij zelf wel eens last van geluid? Een vliegtuig dat laag overvliegt, een drukke autoweg voor je deur of misschien overlast van buren. Ongewenst geluid kan hinder en gezondheidsklachten geven. Ben jij benieuwd hoe we bij de Atlas aan de data over geluid komen en hoe we hier een kaart van maken? Of wil je weten hoe inwoners zelf geluid meten rondom Schiphol? Kom naar de inspiratiesessie!
Laat je inspireren door Lennart Bouma, Nick Mabjaia en Jeroen Devilee van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Lennart laat zien hoe het RIVM de geluid in Nederland-kaart in de Atlas Leefomgeving maakt. Nick en Jeroen gaan dieper in op de data rondom: hoe ervaren mensen geluid? Dat doen zij met hun citizen science-project: Samen Meten over vliegtuiggeluid rondom Schiphol.
Lopende tekst
Een recreatieruimte in je wijk is noodzakelijk voor de leefbaarheid in je wijk. In deze ruimte kan iedereen sporten, spelen, bewegen en ontmoeten. Maar wat als het op die plekken drukker wordt, onveiliger en minder schoon? Laat je inspireren door Tinco Lycklama van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Aoife Wuller van OBB ingenieurs. Zij nemen jou mee in de huidige uitdagingen en vertellen hoe je deze ruimte optimaal kunt benutten.
De presentatie van Tinco Lycklama terugkijken.
De presentatie van Aoife Wullur terugkijken.
Lopende tekst
We staan met z’n allen voor een enorme klus. Verduurzaming, Omgevingswet, Woningbouwopgave. En dat terwijl er een nijpend tekort is aan gekwalificeerd personeel! Bij alle projecten -groot of klein- moet de gebruiker (inwoner) van onze leefomgeving centraal staan.
Om te weten welke behoeften er zijn, is participatie noodzakelijk en niet voor niks verankerd in de aanstaande Omgevingswet. Hoe komt het dan toch dat overheden vaak worstelen met burgerparticipatie? En dat participatie en omgevingscommunicatie vaak worden gezien als verplicht nummer? Op dinsdag 25 oktober neemt Wyko Coopman (participatie consultant bij Smarticipatie) je mee door de wondere wereld van participatie. In deze interactieve workshop laat hij jou zien en ervaren hoe jij een waardevolle participatie organiseert.
Je kunt via de link hieronder de presentatie terugkijken. De demo die Wyko Coopman tijdens de workshop heeft gepresenteerd vind je hier.
Lopende tekst
Een voedselbos is een ingewikkeld systeem met een hoofdrol voor bomen, heesters en vaste planten. Voedselbossen kennen vele maten, schalen en verschijningsvormen. En spelen inmiddels een bescheiden rol in de landbouwtransitie en kleuren de kaart groen met hectares kleine initiatieven. Er zijn grote voedselbossen die machinaal geoogst worden, maar het is ook mogelijk om in je achtertuin een voedselbosje aan te leggen.
Ben je benieuwd naar hoe je voedselbossen aanlegt? En wat jij of jouw gemeente heeft aan deze snel uitdijende trend? Tijdens deze workshop kom je erachter!
Lopende tekst
Wie is de eigenaar van welke grond in Nederland? Waar staan ecologische systemen het meest onder druk? En waar liggen gebieden met een verhoogde kans op overstroming? Dat en meer zie je in de actieve kaartviewer Atlas van de Regio. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL (Planbureau voor de Leefomgeving)) ontwikkelde deze website om beleidsmakers van provincies en gemeenten te ondersteunen bij onderzoek naar ruimte, milieu en leefomgeving. Met de kaartinformatie uit de Atlas van de Regio kunnen gebiedsgerichte verkenningen en plannen nu nog beter op samenhang worden onderzocht en getoetst.
Op dinsdag 28 juni van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de Atlas Leefomgeving de online workshop ‘Hoe zet je de Atlas van de Regio in als instrument voor ruimtelijk onderzoek?’. Kersten Nabielek van het Planbureau voor de Leefomgeving legt uit hoe je de kaarten van de Atlas van de Regio kunt gebruiken als hulpmiddel bij onderzoek naar ruimte, milieu en leefomgeving.
Lopende tekst
Docenten Paul van der Donk en Marien de Bakker van de HAS Hogeschool laten jou zien hoe je data als basisinformatie inzet voor participatie. Kun je eigenlijk nog wel participeren zonder data als basisinformatie? Of is die data juist belangrijk om samen tot goede keuzes te komen? Paul en Marien gaan hierover graag met jou in gesprek!