Harms woonplek

Elke maand checkt een Nederlander zijn/haar plek! Harm (52) woont in Utrecht, in een wijkje met walwoningen langs het drukste spoor van Nederland. Hoe ervaart hij zijn leefomgeving? Lees over het wonen in een dorp midden in de stad en hoe de ideale woonplek van Harm eruit ziet.

Harms woonplek op Check je plek

Hoe ervaar jij jouw woonplek?

Ik woon al zo’n 20 jaar in een klein wijkje in Utrecht. Dit wijkje werd in 1995 gebouwd op een voormalig volkstuincomplex. Langs het spoor liggen walwoningen, met haaks daarop de overige huizen.

De score die ik krijg als ik mijn adres in Check je plek invul, komt eigenlijk heel goed overeen met hoe ik het ervaar. Ik zie dat de luchtkwaliteit en geluid matig scoren, ze krijgen een oranje smiley. Dat komt vooral door de Waterlinieweg. Die ligt zo’n 100 meter van ons huis en daar mogen automobilisten 70 km/uur rijden (wat ze nooit doen overigens ;-). Ook ligt de drukste spoorlijn van Nederland op zo’n 80 meter afstand…

Toch woon ik hier met veel plezier. Het is een erg groene omgeving met een park, veel schaduwrijke bomen en meerdere begraafplaatsen. Ook ligt de wijk aan een doodlopende straat. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer en kunnen de kinderen dus gewoon op straat spelen. Mijn wijkje is echt een dorp in een stad! Dat vind ik er zo leuk aan: de rust van een dorp om mij heen en de voorzieningen van de stad dichtbij.  

Wat vind jij het belangrijkst aan je woonplek?

Ik vind het heel fijn dat de voorzieningen en het treinstation niet ver weg zijn. Want ik heb geen auto en wil er ook geen. Ze stinken, maken lawaai en nemen veel ruimte in. En in een stad als Utrecht heb je ook helemaal geen auto nodig. Ik hoef maar 1,4 kilometer te lopen naar het treinstation. Bovendien ligt Utrecht zo centraal dat ik heel snel naar andere plaatsen in Nederland kan komen. Binnen Utrecht doe ik alles op de fiets. Dus dan is het handig als er veel doorgaande fietspaden in de buurt zijn. En die zijn er! Ook vind ik veel groen in de buurt belangrijk. Ik houd van wandelen en zeker in deze tijden is het fijn als je even eruit kunt.  

We merken het allemaal, door de klimaatverandering is het steeds heter en droger in de zomer. Dat merk je nog sterker in de stad. Zo geeft de gele smiley bij zomerhitte weer dat het op mijn woonplek gemiddeld 1,3 graden warmer is dan op het platteland in de zomer. Dan zijn die schaduwrijke bomen erg prettig, want die bieden verkoeling. Mijn groene dak en zonwering helpen ook mee. En nu ga ik aan de slag met het aanleggen van een regenwateropvanginstallatie. Daarmee kan ik in de zomer mijn groene dak bewateren. Zo is de koelende werking in de zomer nog sterker. En ik belast het riool minder en dat is fijn bij zware regenbuien.

De enige reden voor mij om ooit nog eens te verhuizen, is de luchtkwaliteit. Vanwege mijn astma is die oranje smiley wel een probleem. Als ik in een omgeving kom waar de lucht schoner is, merk ik dat direct en krijg ik het minder snel benauwd. Zoals op vakantie in Canada of als ik mijn ouders in Groningen bezoek. Maar ik wil eigenlijk helemaal niet weg, dus ik hoop dat er steeds meer elektrische auto’s komen. En ik zie dat de fijnstofconcentratie in Nederland al jaren daalt. Misschien hoef ik niet meer te verhuizen!

Hoe ziet jouw ideale woonplek in Nederland eruit?

Mijn ideale plek is in een stad met veel voorzieningen, maar zonder auto’s. Want dan is er een goede luchtkwaliteit en weinig lawaai. Ook zou ik het fijn vinden als er weinig straatverlichting is. Dan kun je de Melkweg weer eens zien! Hoe mooi zou dat zijn?

Check jouw plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.