Tuin in Voorburg

In Verken de buurt van… laten wij elke week een Nederlander aan het woord die vertelt over zijn/haar leefomgeving. Deze keer Rianne met haar woonplek in Voorburg. Ze vertelt wat ze het mooiste aan haar stad vindt en over haar stadstuintje dat ze deelt met een heel gezellig konijn. 

De stad is niet zo groot, maar dichtbevolkt en ingeklemd tussen de A12 en de A4. Voorburg scoort niet goed op luchtkwaliteit. Dat is voor mij geen verrassing. Daarentegen is het wel heel fijn om zo met de auto op de snelweg te zitten. Of om het treinstation zo dicht in de buurt te hebben. Dikke plus voor de reistijd!

Het mooiste aan Voorburg? Er loopt een park dwars door de stad. De gemeente geeft de laatste jaren meer ruimte aan onder andere hoge grassen en struiken. In de struiken zijn houten beeldhouwwerken verstopt en er is een Spinozahof met veel giftige en geneeskrachtige kruiden. Met enkele collega’s uit de buurt wandelen wij af en toe. En sturen we elkaar de lokale wildlife-foto’s: vooral jonge vogels, eendjes, lammetjes, bloeiende bloemen.

Mijn eigen stadstuintje heb ik de afgelopen jaren gedeeld met een heel gezellig konijn. Het konijn hield blijkbaar net zoveel van bloemen als ik. Nu het konijn begraven is, merk ik pas hoeveel invloed hij had op de kleuren in de tuin. Groen was het al wel, maar nu zie ik opeens allemaal bloemen waarvan ik vergeten was dat ik ze ooit gepland had. En nog leuker: de komst van bijen, hommels en vlinders! Wat een heerlijke drukte als je even in je luie stoel de krant wilt lezen…

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.