Verken je buurt - Carin van de Ploeg

Elke maand checkt een Nederlander zijn/haar plek! Carin (54) woont lekker landelijk aan de rand van Zwolle. Omringd door grazende koeien, cirkelende buizerds en galopperende veulens heeft ze weinig te wensen over. En het winkelcentrum is ook vlakbij. Carins ideale woonplek? Daar woont ze al!

Ik ervaar m’n woonomgeving wat groener dan Check je plek aangeeft, maar ik herken het verder wel. Wat ik leuk vind aan onze plek is het landelijke: we wonen aan de rand van Zwolle Zuid. In de zomer staan de koeien bijna in de tuin te grazen. De paarden komen altijd even om geaaid te worden.

Veulens in galop

Waar zie je nog de veulens tegen de avond in galop voor je blikveld langstrekken? Het buizerdpaar dat ieder jaar weer een aantal jongen grootbrengt, zie je op warme dagen boven je hoofd cirkelen. Hun langgerekte ‘ieuw’-geluiden maken me altijd blij, ook als ze ruziën met de slechtvalken een eindje verderop.  

Ooievaars en ganzen zijn er ook. Helaas wel steeds minder weidevogels. Al is er een trouw scholeksterpaar dat ergens in de wijk op een dak met kiezels ieder jaar een jong probeert groot te brengen. Naast ons huis loopt een singel met meerkoeten, wilde eenden, reigers, snoeken, libellen, vleermuizen, uilen en zelfs een ijsvogel.

Winkelcentrum en school vlakbij

En toch woon ik maar op vijf minuten rijden van een winkelcentrum en konden mijn kinderen lopend naar de basisschool. Ook ligt de IJssel op 10 minuten loopafstand en hebben we een bos en een dierenweide vlakbij.

In de omgeving zou ik dus niets willen veranderen. Wel zou ik willen dat de mensen die hier wonen zien hoe mooi het hier is. En dat we daar samen verantwoordelijk voor zijn. Dat we met zijn allen zuinig zijn op wat er is, niet op wat zou moeten of kunnen.

Beter dan dit wordt het niet

Ik zou kunnen zeggen dat ik graag naar een Waddeneiland zou verhuizen, maar als ik dáár zou wonen, heb ik altijd toeristen om me heen. En als je op je ‘droomplek’ woont, is er dan niet een ‘volgende droomplek’? 

Eigenlijk gaat het erom dat je ziét wat er is en je dáárvan geniet. Beter dan dit wordt het niet. Het is hier groen en ik ben hier gelukkig! Soms moet ik even weg om dat weer te kunnen zien. Ik ben hier op mijn ideale woonplek.

Check jouw plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.