What can you do yourself to tackle climate change? Fortunately, there are plenty of options that you can put into practice in your area. This page is still under construction, but get inspired in the meantime!

Protect yourself

When temperatures are high, people go outside more often for recreation. Protect yourself properly from the sun. Apply sunscreen regularly, wear thin, long-sleeved clothing and cover your legs. And make sure you drink enough.

Afbeelding

Tegels, afgedekte bodem met een madeliefje

Save energy

You can also take measures in your own environment to emit less CO2. Consider, for example, the installation of solar panels on your roof to generate your own energy. If you lose a lot of heat in your home, look at insulation possibilities for walls or windows. Remember to ventilate well, otherwise the indoor environment can be harmful to your health. In addition, there are many things you can change in your behaviour to limit CO2 emissions. Think about eating differently, using other modes of transport and using items longer.

You can do green

Moesmeisje Kim Nelissen in haar stadstuin in Utrecht

Green reduces the urban heat island effect. 'Moesmeisje' Kim Nelissen lives in a petrified Utrecht neighbourhood and tells in Groen kun je doen! what you can do yourself to make your living environment greener. She turned her little city garden into a green oasis. At the front of her house, she raised plants and put them in pots. Around that boring tree, she created a facade garden.

Nog een stukje groener

Om water sneller de grond in te laten zakken zijn is groen aanplanten fijner dan verhard oppervlak. Bij grote hoeveelhede neerslag is de kans op wateroverlast dan kleiner. 

Natuurmonumenten en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug helpen je met de buurt vergroenen. Plant bijvoorbeeld een Maai-me-nietje in de berm en maak van dat saaie grasveld een weelde van bloemen. Zo help je het klimaat én maak je bijen, vogels en andere dieren blij! Goed voor de biodiversiteit en de bodem.

Woon je in de buurt van de Utrechtse Heuvelrug? Laat jouw tuin dan onderdeel worden van het Nationaal Park door veel groen aan te planten in een Heuvelrugtuin. Ook hiermee help je water sneller in de grond te zakken.  

Doorleren

Screenshot van de homepage van Tipping point ahead

Tipping Point Ahead is een initiatief van het Netherlands Earth System Science Centre (NESSC). Zij brengen wetenschappers met diverse achtergronden samen om klimaatverandering beter te begrijpen en betrouwbare voorspellingen te kunnen doen over het klimaat van de toekomst.

Tipping Point Ahead is speciaal bedoeld voor middelbare scholieren, die met de videoclips en informatie op de site meer te weten kunnen komen over klimaatonderzoek.

Noodpakket

Staat jouw woning op een plek die gevoelig is voor overstromingen? En kan jouw woning (deels) onder water te komen staan? Dan is het goed om een noodpakket in huis te hebben. Een noodpakket bestaat bijvoorbeeld uit  flessen houdbaar water, lang houdbaar voedsel, een zaklamp en een EHBO-pakket. Zet het noodpakket vooral hoog en droog op zolder of een vliering. 

Je tuin watervriendelijk

Regenton met regenpijp en een speelgoed bootje

Er zijn nog meer tips om je tuin watervriendelijk te maken. Dit betekent water opvangen en de bodem in laten zakken in natte tijden en water gebruiken in tijden van droogte.

Breng waterbergende kratten aan bijvoorbeeld onder het terras. Of maak een groen dak op je schuur of overkapping. De kratten en het groene dak vertragen de afvoer van regenwater. Het water gaat de bodem in als er weer ruimte is.
Plaats een waterbergende schutting of regenton. Het opgeslagen water kan je dan gebruiken om je planten water te geven.

Meer tips lees je in het artikel Watervriendelijke tuin.

Tips bij droogte

Droog weer kan mensen met longproblemen extra gevoelig maken voor sterke luchtvervuilers zoals autoverkeer, houtkachels, barbecues en open haarden. Houd daar rekening mee en let op het stookalert.

Bij droog en warm weer gaan veel mensen lekker naar buiten en op stap. Afval in natuurgebieden kan zorgen voor een natuurbrand (denk aan glasreflectie in dor gras). Gooi daarom altijd je afval weg in een prullenbak. Is er geen prullenbak? Neem het mee naar huis om weg te gooien. Ook brandend materiaal, zoals een sigarettenpeuk of een bbq in het bos, is gevaarlijk voor de natuur en bij droogte verboden.

Veel planten kunnen best tegen een beetje droogte. Let daarop bij het kopen van planten. Zo hoef je in de zomer niet elke dag je planten te sproeien. Als je sproeit doe dat dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat .

Houd het nieuws in de gaten voor het hitteplan, stookalert en noodweercodes na of tijdens periodes van droogte.

foto boom

Boom in Haarlem

Hitte in je straat: Plant een boom

Bomen zijn de meest natuurlijke airco's. Bij hitte zorgen ze voor verkoeling van de omgeving. Bomen en planten nemen het water op via de wortels en verdampen water via de bladeren naar de omgeving. Hoeveel een boom transpireert hangt af van de vochtigheid in de lucht. Een boom geeft schaduw. Lekker om onder te zitten op een zonnige dag. Ook verhoogt een boom de biodiversiteit in je straat. Vogels en insecten kunnen er schuilen en vinden er voedsel.

Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn om een boom te planten in je straat. Je kan de boom natuurlijk ook in je voortuin planten, leuk met een bankje eronder. De beste periode om een boom te planten is wanneer de boom in rust is. Kies een inheemse boom die is het meest robuust en past zich het beste aan in jouw omgeving. Neem ook de grondsoort mee in je keuze; is deze droog of nat en gaat het om klei of zand? In deze soortentabel is de positieve bijdrage van ruim 100 boomsoorten te zien.  Mensen met hooikoorts in de buurt? Check dan het Bomenkompas. Bijvoorbeeld berk, els en hazelaar maken pollen waar mensen last van kunnen krijgen. 

GroenBlauw Enschede

In Enschede probeert de gemeente met de subsidieregeling GroenBlauw Enschede inwoners, ondernemers en organisaties te stimuleren om Enschede klimaatbestendig te maken. Met deze financiële bijdrage kunnen bijvoorbeeld groene daken worden aangelegd, de riolering worden afgekoppeld en tegels worden vervangen door groen.

Met behulp van filmpjes en een persoonlijk klimaatlabel wordt je geholpen maatregelen te nemen. Op de website staat een uitgebreide lijst met maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.