Verken je buurt - regenboog

Ik woon nu al bijna 40 jaar in de wijk Tuindorp Oost in Utrecht, nu in mijn eentje in een kleine flat op 10 hoog. Toen mijn kinderen nog jong waren was de wijk heel saai. Er woonden veel oudere mensen, maar dat is wel veranderd. Nu wonen er veel meer jonge gezinnen.

Het is best een groene buurt. Ik kan van bovenaf zien hoeveel bomen er staan in mijn buurt. Vlakbij heb ik een volkstuin. Dit is een beetje wilde tuin waar heel veel beestjes kunnen leven. Vogels, vlinders en andere kriebelbeestjes. Daar kan ik fijn in de tuin werken en natuurlijk ook lekker buiten zitten. In de buurt zijn nog een paar volkstuinparken waar mensen ook graag wandelen.

Verken je buurt - wolken

Het wonen op 10 hoog bevalt mij wel. Ik heb een ruim balkon dat uitzicht biedt op prachtige zonsondergangen. Op zomeravonden zie ik de luchtballonnen in de verte opstijgen en langs vliegen. Alleen in de zomer als het heel warm en zonnig is, heb ik last van de warmte. Het is dan niet fijn om thuis te werken. Mijn flat ligt op het zuiden en heeft veel ramen. De warmte blijft wel minder lang hangen dan op de grond, het waait hier eigenlijk bijna altijd.

Het klopt dat de lucht hier niet zo schoon is. De A27, een grote snelweg, en een drukke spoorlijn zijn dichtbij en er zijn een paar grote wegen in de buurt waar je Utrecht binnen kan rijden. Daar komt ook wel lawaai van, vooral van motoren, maar daar ben ik aan gewend. Ik heb altijd in de stad gewoond. De helikopters die vaak overvliegen, vind ik vervelender.

Verken je buurt - Bloemen

Er is wel veel veranderd in de loop van de jaren. Zo zijn er nieuwe wijken bij gekomen (Voordorp en de Veemarktbuurt) en kort geleden is het winkelcentrum verbouwd. Het is veel levendiger, nu er ook horeca in de buurt is gekomen. De Eykmanlaan die hier vlak langs loopt, is smaller geworden. Er kan niet meer zo hard worden gereden. Dat scheelt in het geluid. Ook hebben ze een ‘wadi’ in het midden gemaakt. Dat is een soort lange kuil om water op te vangen als het heel hard heeft geregend. Daar hebben ze mooie wilde planten in gezet. Dat is in de zomer echt prachtig!

Ik woon hier graag. Je bent met de fiets zo in het centrum van Utrecht of juist de stad uit. Af en toe fiets ik een rondje via Fort Blauwkapel naar het bos bij Groenekan. Met de trein kun je vanaf Utrecht ook overal komen. En Utrecht is een heel leuke stad waar van alles te doen is.

Check jouw plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.