Een gezonde fietsroute in Utrecht

Illustratie gezonde fietsroute

Een lekker rondje fietsen, voor de lol, voor de sportiviteit en vooral om gezond bezig te zijn. Maar hoe weet je waar je gezond kunt fietsen? 

Deze Verken en ontdek-pagina is gemaakt in samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht.

Illustratie van de factoren lucht groen en geluid

 Met behulp van de kaarten in Atlas Leefomgeving kan je een gezonde fietsroute uitstippelen. Op deze hebben wij alvast een route uitgestippeld in de provincie Utrecht. We hebben gekeken naar lucht, geluid en groen. Deze onderwerpen zijn alle drie belangrijk als het gaat om onze gezondheid.

De fietsroute

De route is zo'n 33 kilometer. Dit is ongeveer twee tot drie uur fietsen. Je start en eindigt in Bunnik. Via Werkhoven fiets je naar de Utrechtse heuvelrug. Je komt langs twee mooie forten waar je ook wat kan eten en drinken.

De route zelf fietsen? Een uitgebreide routebeschrijving vind je in de routeplanner van de fietsersbond.

Hoe schoon is de lucht op de fietsroute?

Kaart van de luchtkwaliteit op de fietsroute in Utrecht

 

 

 

Wat betreft luchtkwaliteit kan je kijken naar de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht, ook wel NO2. Een te grote blootstelling aan stikstofdioxide kan leiden tot een verminderde longfunctie, toename van luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Voor je gezondheid is het dus goed om door minder vervuilde gebieden te fietsen.

Bij de start van deze fietsroute is de hoeveelheid stikstofdioxide aan de hoge kant door drukke wegen. Daar zit gemiddeld zo’n 25-35 ug/m3 stikstofdioxide in de lucht. Maar halverwege de route kom je in een gebied waar veel minder luchtvervuiling is. Gemiddeld zit daar zo’n 14-16 ug/m3 stikstofdioxide in de lucht (het grijze vlak op de kaart). Het kan daar dus wel de helft lager zijn dan in het begin. Toch kozen we dit startpunt want daar liggen juist de mooie forten.

Wil je weten hoe de luchtkwaliteit op dit moment is? Bekijk dan de actuele luchtkwaliteitsindex. Daarin telt ook andere luchtvervuiling mee, zoals ozon en fijnstof.

Kaart stikstofdioxide

Hoeveel geluid is er op de fietsroute?

Te veel geluid kan hinderlijk zijn. Om een ontspannen stuk te fietsen, is daarom rekening gehouden met de geluidsbelasting van de route. De fietsroute gaat door gebieden met een lage geluidsbelasting en een deel van de route valt in een aangewezen stiltegebied. In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die horen bij het in stand houden en gebruiken van het gebied.

Kaarten geluid en stiltegebieden

Illustratie fietsjes gezonde fietsroute
Kaart van de geluidsbelasting op de fietsroute in Utrecht

Hoe groen is de fietsroute?

Kaart van de hoeveelheid groen op de fietsroute in Utrecht

Groen nodigt uit tot bewegen; wie fietst en wandelt niet graag in de natuur? Als je deze route fietst, heb je aan groen geen gebrek. Je vindt er tal van weilanden, bomen en ander groen. Dat is fijn, want natuur biedt rust en ontspanning. Bekijk in de Atlas ook eens de bomenkaart voor een indruk van het aantal hoge bomen langs deze fietsroute.

Illustratie bomen gezonde fietsroute

Groen- en bomenkaart

Wat kan je verder nog doen langs de fietsroute?

Om het fietsen nog leuker te maken, vind je langs de route langs allerlei recreatiemogelijkheden. Zo kom je in het begin langs twee forten van de Hollandse Waterlinie (Fort Rijnauwen en Fort Vechten). Bij het eerste fort vind je een pannenkoekenhuis in de buurt. Ook bij het tweede fort kun je wat eten en drinken. In Houten is een leuk speelbos (Nieuw Wulven) aanwezig waar kinderen kunnen spelen. Dit maakt de fietsroute uitnodigend voor jong tot oud!

Kaarten Rijksmonumenten en speelnatuur

Illustratie recreatie gezonde fietsroute

 

Kaart gezonde fietsroute recreatie 960x516

In de Atlas-kaartviewer vind je kaarten met fietsroutes en kaarten met wandelroutes. Combineer deze kaarten bijvoorbeeld met die van de stiltegebieden of de groenkaart en vind zo een gezonde fietsroute bij jou in de buurt.

Meer lezen over fietsen

Meer lezen over fietsen in Nederland? Ga naar Nederland Fietsland.
Meer lezen over fietsen, gezondheid en leefomgeving? Ga naar de pagina stimuleren van fietsen op Gezonde Leefomgeving.
Meer lezen over fietsen en luchtkwaliteit? Bekijk het nieuwsbericht Snuffelfiets: inwoners provincie Utrecht zetten luchtkwaliteit op de kaart.