Op de kaart zie je waar in Nederland bomen van 2,5 meter of hoger staan. Hoe hoger de bomen, hoe donkerder de kleur groen op de kaart.

Veel hoge bomen op de Veluwe

In gebieden met veel natuur, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug staan veel hoge bomen. In de Randstad zie je minder hoge bomen.

Waarom zijn hoge bomen belangrijk?

Juist oudere en grotere bomen hebben de grootste positieve effecten voor onze leefomgeving. Ze kunnen meer ruimte bieden aan insecten en andere dieren en zorgen voor meer biodiversiteit dan hun kleinere tegenhangers. Ook binden ze meer CO2 uit de lucht en verkoelen ze meer dan kleinere bomen.

Wie heeft de kaart Boomhoogte in Nederland gemaakt?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) maakte deze kaart.

Ongeveer elke vier jaar is het mogelijk om een nieuwe boomhoogte kaart te maken. Dit is afhankelijk van de gefaseerde hoogte metingen in Nederland.

Wil je de gegevens van de boomhoogte gebruiken?

Je kunt de kaart downloaden en dan openen met software voor kaarten. Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart.

Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 23-01-2024.