Op de kaart zie je hoe ver mensen moeten reizen naar sportaccommodaties. Sportaccommodaties zijn plekken waar je kunt sporten. De afstand is een gemiddelde en aangegeven in kilometers. In de berekening zitten acht verschillende soorten sportaccommodaties, namelijk: fitnessruimtes, voetbalvelden, tennisbanen, sporthallen, zwemlocaties, korfbalzalen, hockeyvelden en golfbanen.

In de lichtoranje gemeentes is de gemiddelde afstand naar sportaccommodaties klein. Woon je in een gemeente met een donkeroranje kleur? Dan ben je langer onderweg naar een sportlocatie.

Afstand tot sportlocaties niet gelijk verdeeld in Nederland

Het verschil tussen de gemeentes en provincies is opvallend. In de provincies Zeeland en Friesland zie je relatief veel donkeroranje gekleurde gemeentes. In en rond de grote steden is de gemiddelde afstand naar sportaccommodaties het kortste.

Nieuwe versie verwacht

Verschijnt elke 3 jaar.

Wie heeft de kaart gemiddelde afstand tot sportaccommodaties gemaakt?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakte deze kaart met gegevens van het Mulier Instituut (Databestand SportAanbod, Mulier Instituut). Je kunt de kaart downloaden bij het Nationaal Georegister, of via de link onder de legenda.

Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 01-02-2024.