In het kort

Wat ziet u?

U ziet hier de hooikoortsverwachting voor vandaag voor mensen met een graspollen allergie. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMCLeids Universitair Medisch Centrum) werkt deze verwachting twee keer per dag bij in de maanden mei, juni en juli, wanneer de meeste graspollen in de lucht zitten.

Relatie met gezondheid

De pollenallergenen in de graspollenkorrels (stuifmeel) kunnen bij sommige mensen een allergische reactie opwekken; hooikoorts. Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De klachten ontstaan als pollen waarvoor men allergisch is in de lucht zitten. Hooikoortsklachten kunnen mogelijk toenemen door klimaatverandering. Dit komt onder andere doordat sommige grassen en bomen eerder en langer kunnen bloeien. Mensen kunnen dus bijvoorbeeld eerder in het seizoen last krijgen.

Wat kunt u zelf doen?

Voor mensen met hooikoorts;

Zeewind bevat weinig pollen. Op 'ongunstige' dagen is een uitje naar het strand dus een aanrader. Draag een zonnebril of sportbril om je ogen tegen pollen te beschermen. Maai niet zelf het gras in de bloeiperiode. Voor meer tips zie Pollennieuws.

Voor mensen met een tuin;

Sommige grassen, bomen en planten kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. Denk aan bijvoorbeeld berken en elzen. Bij de pollentellingen van het LUMC ziet u welke planten en bomen veel pollen kunnen produceren. Het gaat vaak om pollen die door de lucht verspreid worden. Een insectenvriendelijke tuin is dus een goed alternatief; stuifmeel dat via insecten wordt verplaatst zit meestal niet in grote hoeveelheden in de lucht.

Over de kaart

Deze kaart is ontwikkeld door de Atlas Leefomgeving op basis van gegevens van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC maakt de hooikoortsverwachting op basis van pollentellingen van gras, klachten van hooikoortspatiƫnten en de weersverwachting van MeteoGroup Nederland.

Beperkingen

De hooikoortsverwachting is niet relevant voor patiƫnten met een allergie voor andere pollen dan graspollen. Hoewel het LUMC ook andere pollen telt, doen ze daar geen voorspellingen over. Kijk voor actuele meetwaarden van allerlei soorten pollen op de website van het LUMC.

Deze bijsluiter is opgesteld door de Atlas Leefomgeving in overleg met het LUMC en voor het laatst bewerkt op 19-4-2019.

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is LUMC. Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.