Op deze kaart zie je de kans op hooikoortsklachten door graspollen in de lucht in Nederland. Twee keer per dag verschijnt een update.

Vaak minder pollen aan de kust

Op de meeste dagen is de situatie aan de kust gunstiger dan in de rest van Nederland. Wind van zee bevat namelijk minder graspollen.

Hooikoorts voorkomen

Kijk op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)) of op Pollennieuws wat je kan doen om allergische klachten te voorkomen of verminderen. Als je allergisch bent voor andere pollen dan graspollen dan is deze voorspelling voor jou niet belangrijk. Het LUMC telt ook andere pollen, maar doet daar geen voorspellingen over. Kijk hier voor actuele meetwaarden van allerlei soorten pollen.

Wie heeft de kaart van hooikoortsverwachting gemaakt?

De kaart wordt in de maanden mei, juni en juli gemaakt door de Atlas Leefomgeving met gegevens van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC maakt de hooikoortsverwachting op basis van pollentellingen van gras, klachten van hooikoortspatiënten en de weersverwachting van MeteoServer

Wil je de gegevens van hooikoortsverwachting gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.


Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving in overleg met het LUMC en voor het laatst bewerkt op 03-06-2021.