Op de kaart zie je waar de 21 Nationale Parken in Nederland liggen. De Rijksoverheid wees deze plekken aan om de natuur te beschermen. Zo zijn er 18 bijzondere natuurgebieden aangewezen als Nationaal Park. Daarnaast zijn er twee private Nationale Parken: de Hoge Veluwe en de Veluwestroom. De Zoom-Kalmthoutse Heide is als grenspark aangewezen.  

Het verhaal van Nederland

Deze Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse natuur, het landschap en de cultuur. Van duinen tot riviernatuur en van heide tot veen. Elk landschap en park kent zijn eigen geschiedenis en samenspel tussen mens en natuur. Ook de bewoners variëren per park: van vogelsoorten, vlinders en reptielen tot edelherten, dassen, bevers, otters en zeehonden. De Nationale Parken zorgen ervoor dat de karakteristieke natuur, landschappen en biodiversiteit behouden blijft en dat bezoekers van deze Nederlandse parels kunnen blijven genieten.

Wie heeft de Nationale Parken-kaart gemaakt?

De Dienst Landelijk Gebied (DLG) maakte deze kaart in opdracht van Ministerie van Economische Zaken. 

Wil je de gegevens van waar de Nationale Parken zijn gebruiken?

-    Je kunt de kaart hier downloaden en dan openen met software voor kaarten.
-    Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.


Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 25-07-2022.