Twee installateurs plaatsen zonnepanelen op een dak tijdens zonnig weer

De kaart 'Energielabels van gebouwen' op de Atlas Leefomgeving is geactualiseerd. Sinds de laatste actualisatie in 2022 kwamen er ongeveer 400.000 adressen met een energielabel bij en kregen vele adressen een nieuw label. Voortaan vernieuwen we de Energielabel-kaart elke maand. Benieuwd naar het energielabel van jouw huis, het huis waar je naartoe wilt verhuizen of het energielabel van andere woningen in jouw buurt? Kijk op de Atlas-kaart. 

Energielabels zijn ingedeeld in verschillende klassen. Van A++++ (groen, zeer zuinig) tot G (rood, zeer onzuinig). Het Compendium van de Leefomgeving vermeldt dat per 31 december 2022 ruim 4,8 miljoen woningen voorzien waren van een geldig energielabel. Ongeveer  32% van deze woningen heeft label A (of hoger), 17% label B en 25% een label C.

Wat zie je op de kaart 'Energielabels van gebouwen'?

De kaart geeft niet per adres het energielabel, maar het meest voorkomende label per gebouw. Deze keuze hebben we gemaakt omdat dit overzichtelijker is en een goede indruk geeft van de energiezuinigheid van jouw buurt. 

Als je op een gebouw in de kaart klikt, zie je nog meer informatie over dat gebouw. Bijvoorbeeld het  aantal adressen in het gebouw, het aantal adressen met een label, het hoogste en laagste label en het meest voorkomende label. Heeft een gebouw geen kleur? Dan is het energielabel van dat gebouw niet bekend.

Gebouwen in nieuwere wijken zoals Amsterdam IJburg hebben een groen en energiezuinig label 

Hoe energiezuinig is jouw buurt?

 Zoek je op de kaart naar een Vinex-wijk, zoals Amsterdam IJburg? Dan zie je dat de buurt uit energiezuinige huizen bestaat. In oudere wijken, bijvoorbeeld in Alkmaar, zie je dat sommige mensen hun huis energiezuiniger hebben gemaakt en andere mensen (nog) niet. Wil je van een specifiek adres het energielabel weten? Voer dan het adres in op de kaart op de Atlas Leefomgeving.  

Woonwijk in Alkmaar met huizen met verschillende energielabels 

Verbeter jouw huis

Kijk op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal om te kijken hoe jij je huis kunt verduurzamen. Woon jij in een appartementencomplex? Ook dan kun je samen met jouw Vereniging van Eigenaren (VVE) aan de slag met het energiezuiniger maken van jouw woning. Voor zowel VVE's als huiseigenaren zijn er verschillende subsidies voor het isoleren van woningen

Meer weten?

Meld je aan voor de online inspiratiesessie op 9 april 2024: ‘Energiearmoede en een gezond binnenmilieu: op zoek naar verbinding'. Hierin gaan onderzoekers van GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) West-Brabant in op het belang van onderzoek naar de verbinding tussen energiearmoede en een gezond binnenmilieu. De focus ligt op mensen die leven in energiearmoede.