Europese Atlas

De European Environment Agency (EEA) lanceerde begin mei 2023 de 'European environment and health atlas'. Deze Atlas brengt op Europees niveau de kwaliteit van de leefomgeving in kaart. Met de nieuwe tool Check your place kunnen alle inwoners van Europa de kwaliteit van hun leefomgeving zelf checken. Onze tool Check je plek diende als inspiratie voor deze Europese versie.  

In de European environment and health atlas zie je kaarten die een beeld geven van onder andere luchtkwaliteit, geluid, groen en water en klimaatverandering in relatie tot gezondheid. Je kunt op de kaarten tot op adresniveau inzoomen. Onderdeel van deze Atlas is de nieuw ontwikkelde tool Check your place. Dit is de eerste interactieve tool waarmee alle Europeanen de kwaliteit van hun leefomgeving kunnen checken. 

Met deze Europese Atlas wil de EEA het Zero Pollution Actieplan van de Europese Commissie ondersteunen. Dit actieplan heeft als doel de verontreiniging van lucht, water en bodem in Europa verregaand terug te dringen. 

Check je plek als inspiratiebron

In mei 2020 lanceerde Atlas Leefomgeving de tool Check je plek, een tool waarmee alle mensen in Nederland met een klik een overzicht krijgen van de kwaliteit van hun eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld: hoeveel groen is er in hun buurt en hoe scoort de luchtkwaliteit?

RIVM op Check je plek

RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) op Check je plek: je ziet dat er veel schaduwrijke bomen in onze werkomgeving zijn en dat we in een groene omgeving werken! 

In een vroeg stadium van de ontwikkeling van Check your place zijn de ontwikkelaars van Check je plek uitgenodigd om mee te praten. We zijn trots dat onze Check je plek diende als inspiratie voor deze Europese versie van de tool. Zo zie je net als bij onze Check je plek de score in smileys terug. 

Kijk en vergelijk

De kaarten in de Europese Atlas laten zien hoe het bijvoorbeeld met de luchtverontreiniging en de hoeveelheid geluid in Europa is gesteld. Vergelijk jouw leefomgeving op Check your place eens met andere plekken in Europa. Hoe gezond woon jij in vergelijking met andere Europeanen? De tool is ook interessant als je plannen hebt om naar een ander land in Europa te verhuizen. Hoe gezond is jouw toekomstige leefomgeving?

Europese Atlas air pollution

Bron: European environment and health atlas

Meer weten of uitproberen?

Lees het nieuwsbericht over de European environment and health atlas van de EEA of bekijk Check your place.