Hardloopbaan

Imke heeft geen auto’s voor de deur en spot mensen die vogels spotten. Hij kan kiezen uit maar liefst vier mooie groene plekken om hard te lopen. Is dit wel echt Amsterdam?

Score Check je plek Imke

Herken jij jouw woonomgeving in Check je plek?

Ik woon (voor Amsterdamse begrippen) op een groene plek. Stadsdeel Noord staat bekend om het groen en ik woon daarbij ook nog eens aan een groot plantsoen.. Ik had daarom de allerhoogste score (donkergroene smiley) verwacht voor groen bij Check je plek. In Amsterdam is zoveel groen voor de deur namelijk echt een luxe. (toelichting Atlas: de index vergelijkt de score met heel Nederland, niet binnen Amsterdam). 

Ik woon in een fijne omgeving om te sporten en bewegen. En dat doe ik dan ook graag. In het plantsoen zijn er voor kinderen allerlei mogelijkheden om te spelen. Zelf kan ik mij  uitleven op sporttoestellen. Hemelsbreed ligt er op 800 meter van mijn huis een ‘Urban Sport Park’. Dat vind ik ook een leuke plek om te sporten. Ook is er vlakbij een openbare sintelbaan. Het Noorderpark, Vliegenbos en Waterland liggen om de hoek en zijn fijne plekken om hard te lopen. Er zijn ook een paar hardlooproutes met stippen op het wegdek aangegeven. Het verbaast me dan ook dat de sport- en beweegmogelijkheden volgens ‘check-je-plek’ matig zijn. In mijn ogen zijn ze juist heel goed. Ik zie er vaak mensen gebruik van maken.

Wat vind je leuk/bijzonder aan je woonplek?

We mochten ons huis zelf ontwerpen, toen we deze kavel kregen. De huizen hier zien er daarom allemaal verschillend uit. Dat geeft de buurt een leuke uitstraling. 

Ik vind het geweldig dat er bij ons geen auto’s voor de deur staan. We hebben zelf ook geen auto. Met de fiets of met de Noord-Zuidlijn ben je zo op het station. Dankzij het gebrek aan parkeerplaatsen hebben we een brede stoep. Mensen hebben picknicktafels neergezet. Het is hel gezellig om daar met elkaar te zitten als het zonnetje schijnt. Van mij zou het autoverkeer wel helemaal mogen verdwijnen uit de buurt. Dan is er nog meer plek voor groen en kunnen kinderen veilig spelen.

In de boom voor de deur heb ik vogelvoer opgehangen. Vanuit mijn thuiswerkplek zie ik koolmezen, pimpelmezen, Vlaamse Gaai, eksters, kauwtjes, boomkruiper, specht, vink en roodborstjes. Ook de halsbandparkiet is een geregelde bezoeker. Die trekt ook wel bekijks van mensen die door het plantsoen lopen. Vaak zie ik mensen even stoppen en een foto maken van deze kleurrijke vogel. 

Wat is je ideale woonplek?

Ik ben helemaal op mijn plek in het huis waar we nu wonen. Als ik naar de tabel kijk van ‘check- je- plek’, dan zou ik willen dat de luchtkwaliteit en geluid in de omgeving een donkergroene smiley tonen, maar verder ben ik dik tevreden. 

Als ik ooit de stad uit zou gaan (zie ik niet snel gebeuren) en even mag dromen, dan zou ik een huis met een groot landgoed kiezen. Een plek waar je een paar dieren kunt houden en waar je de natuur lekker z’n gang kunt laten gaan. Wie weet, ooit eens in de toekomst.

Check jouw plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.