Lausanne

In Verken de buurt van… laten wij elke week een Nederlander aan het woord die vertelt over zijn/haar leefomgeving. Deze keer de woonplek van Lausanne. In 2019 is zij samen met haar man, Victor, en haar drie kinderen verhuisd .Van een huis in de grote stad Rotterdam naar een woonplek in het groene Drenthe. In deze periode heeft ze nog meer tijd om haar ‘nieuwe’ woonplek te ontdekken. Lees hieronder hoe het haar en haar familie in Drenthe afgaat.

Het was uitdagend, avontuurlijk en ook wel even slikken toen Victor hoorde dat hij daadwerkelijk kon beginnen bij Fokker Hoogeveen. We droomden al een tijdje van buiten wonen: meer ruimte, groen en stilte om ons heen. Werk moet dan ook verhuizen en het lukte Victor dus, in de vliegtuigindustrie. Yes!

Maar nadat ik 20 jaar heerlijk in Rotterdam heb gewoond, op loopafstand van mijn zus en de plek waar we onze drie kinderen kregen (nu 8, en de tweeling 6 jaar), was de verhuizing naar Drenthe toch heel spannend. Nu we inmiddels twee seizoenen in deze omgeving wonen en de verhuisdozen uit beeld zijn, voelt het goed. In de lente mogen we dagelijks genieten van de hoge bomen die vol in fris groen blad staan, uitzicht op paarden en schapen in de wei naast ons, vogelgetjirp en prachtige sterrenhemels. Het is stil en ‘s nachts pikdonker. De kinderen maken lange wandelingen met de pup zonder auto’s tegen te komen, pakken met blote handjes kikkers uit de vijver. En ik? Ik werk heerlijk in de tuin. Dat helpt me aarden.

De overgang is groot. Zeker doordat vlak na de verhuizing de ellende rond corona begon en het niet mogelijk was om vrienden en familie op te zoeken. Ook mijn werk als storyteller in de zorg lag stil. Maar het is een plek waar ik mijn dromen kan laten uitkomen. Door te creëren hoe ik het voor me zie. Zo heb ik al een aantal heerlijke maaltjes uit de moestuin geoogst. Wonen in de natuur blijft zo een avontuur. Nog twee seizoenen en het veelbewogen eerste jaar in Drenthe is rond. 

Check je plek

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw leefomgeving ervaart. Herken jij jouw leefomgeving in Check je plek? Wat vind jij leuk of bijzonder aan jouw leefomgeving? Wat vind jij belangrijk als het gaat om jouw eigen leefomgeving? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.