Verlaten winkelstraat met op achtergrond Martinuskerk Weert

Elke maand checkt een Nederlander zijn/haar plek! Dit keer de beurt aan Ketty (68). Zij woont in de wijk Groenewoud in het Limburgse Weert en ze checkte haar woonplek op Check je plek. Hoe ervaart ze haar leefomgeving? Lees over de enige boom die schaduw gaf, maar door het raam van de buurman vloog, over ‘ons kent ons’ dat nooit went en hoe Ketty droomt van de Dom in haar bed in Weert.

Check je plek: Weert


Volgens jullie tool doet onze wijk Groenewoud zijn naam niet echt eer aan. Ik zie een rode smiley voor de hoeveelheid groen. Maar dit herken ik helemaal niet. Er zijn juist veel parken en plantsoenen. En onze wijk staat vol met bomen.

Parmantige eiken

Limburglaan Weert

Zo staat aan weerszijden van onze straat een rij parmantige eiken. Als poortwachters beschermen ze onze straat. Maar of ze veel schaduw geven, dat betwijfel ik. Ze zijn namelijk heel hoog, wel zo’n tien tot vijftien meter. We hadden welgeteld één boom in de straat die minder lang was en wel schaduw gaf. Maar die waaide om tijdens een storm en viel door het raam van de overbuurman. Hij was natuurlijk niet zo blij met deze ongenode gast.

We wonen aan een drukke verkeersweg, maar last van geluid heb ik niet. Dat zie je dan ook mooi terug in jullie tool. Anders had er wel een oranje of rode smiley gestaan.

'Ons kent ons'

Hoe ik mijn leefomgeving verder ervaar? Het is prettig wonen en het is een rustige wijk. Ik kwam zo’n veertig jaar geleden toevallig in Weert terecht vanwege de beschikbare woonruimte. Maar mijn hart behoort toe aan mijn geboortestad Utrecht, waar ik ook gestudeerd heb. Na veertig jaar Limburg voel ik mij nog steeds een buitenstaander. Dat ons kent ons, dat went nooit. Iedereen weet meer van elkaar dan jij van jezelf en een alarm heb je niet nodig, want de buren kijken altijd mee.

Dromen van de Dom

Sport- en beweegmogelijkheden zijn er hier genoeg, blijkt uit jullie tool. Maar wat ik zo mis, zijn de culturele voorzieningen. Die waren er in Utrecht wel. Het mooie van Utrecht is dat het alle voordelen van een stad en dorp in zich verenigt. Levendig, maar toch gezellig. Het lijkt mij heerlijk om ooit naar mijn stadsie terug te gaan. Maar die woningmarkt hè... Een mens mag dromen, toch? En ik, ik droom van de Dom in mijn bed in Weert.

Foto winkelstraat: FaceMePLS, WikiCommons&nbsp

Check jouw plek!

Ben jij benieuwd hoe jouw leefomgeving scoort? Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? En hoe zit het met geluid in jouw leefomgeving? Vul jouw adres in op Check je plek en bekijk de kwaliteit van jouw leefomgeving.