Wat kan je zelf doen voor het groen en water in je leefomgeving ?

Guerrilla gardener

Ben je de betonlook in jouw buurt zat? Ga aan de slag als Guerrilla gardener en zet jouw buurt in bloei.

Met inheemse planten en bloemen om je heen krijg je een beter humeur en red je wilde bijen. Guerilla gardeners helpen je om jouw buurt om te toveren in een groene oase.

Afbeelding

Vlinder in tuin

Maak zelf een natuurverbinding

Je kan zelf groene en blauwe verbindingen in je buurt maken en het natuurnetwerk hierdoor vergroten. Verbind bijvoorbeeld jouw vijver met die van de buren. Of verbind je tuin met het gemeente plantsoen door een gemengde inheemse haag te planten. Veel dieren zoals egels, padden, kikkers, vogels en  muizen maken daar gebruik van door de oversteek te wagen naar een ander gebiedje.

Op zoek naar slootdiertjes

Onderzoek de waterkwaliteit in je buurt tijdens de Slootjesdagen. Het aantal soorten waterdiertjes en planten zegt wat over de biodiversiteit en de waterkwaliteit van de sloot. Door de waterdiertjes te tellen en door te geven werk je mee aan een onderzoek naar de kwaliteit van het water.

Duurzaam tuinieren

Tuinier duurzaam in je eigen tuin met wat slimme tips. Kies voor zelfgemaakte of biologische compost in plaats van kunstmest en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Dek de bodem niet af met tegels of worteldoek, maar zet er planten en bomen en laat blad en plantresten liggen. De dieren in je tuin profiteren daarvan. En jij geniet van een levende tuin.

Vaar in schoon water

Als watersporter kun je heel eenvoudig meewerken aan een betere waterkwaliteit. Sla je toiletwater aan boord op in een vuilwatertank of gebruik een chemisch toilet. En lever de inhoud af bij een vuilwaterinnamestation. Doe mee met de  schoonwatercampagne.