Op de kaart zie je hoeveel procent van de mensen in je buurt ernstige hinder had van treinlawaai in 2020. Ongewenst geluid van treinen kan slecht zijn voor je gezondheid. 

Weinig overlast van treingeluid in Drenthe en Friesland

Je ziet (donker)groene vlekken waar gemiddeld meer geluidhinder door treinen was in 2020. Op sommige plekken langs het spoor tussen Roosendaal en Venlo heeft meer dan 4% van de mensen ernstige hinder. In grote delen van Drenthe en Friesland ligt dat percentage onder de één.

Wie heeft de kaart van Ernsitige geluidhinder treinen gemaakt?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) maakte deze kaart met gegevens van 2020 uit de Nationale Gezondheidsmonitor voor volwassenen. Cijfers op wijk- en buurtniveau zijn geschat met het zogenaamde ‘SMAP-model’. De cijfers zijn mogelijk beïnvloed door (maatregelen vanwege) het coronavirus.

Wil je de gegevens van de kaart Geluidhinder treinen gebruiken?

Je kunt de kaart hier downloaden (2,4 MB) en dan openen met software voor kaarten. Bezoek het  Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen


Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 14-02-2023.