Op de kaart staat de gemiddelde Waardering Onroerende Zaken (WOZ) per vierkant van 100 bij 100 meter. De waarde geldt voor de situatie op 1 januari 2021. De WOZ-waarde is een schatting van hoeveel geld jouw huis waard is als je het wilt verkopen. Daarnaast bepaalt de WOZ de hoogte van een aantal belastingen.

Villa's meteen te zien

Iedereen weet dat huizen steeds duurder worden. In Nederland zijn nog maar weinig plekken te vinden waar de gemiddelde WOZ-waarde onder de 200.000 euro ligt. De kaart laat in één oogopslag zien op welke plekken in wijken de duurdere huizen staan. Hoe meer rood te zien is, hoe meer dure huizen er in dat gebied staan. Zo springen de bekende plaatsen met dure huizen eruit, zoals Wassenaar en het Gooi.

Wie bepaalt de WOZ?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van een onroerende zaak (WOZ-object). Zij geeft deze waarde door aan het Kadaster voor de Basisregistratie WOZ. De Rijksbelastingdienst, waterschappen en andere bevoegde organisaties, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)), kunnen daarna deze informatie uit de basisregistratie halen.

Wie heeft de kaart van gemiddelde WOZ-waarde gemaakt?

De kaart is gemaakt door Atlas Leefomgeving op basis van gegevens van het CBS. Hierbij zijn de gegevens per vierkant van 100 bij 100 meter gecombineerd met gegevens van buurten, wijken en gemeenten. De gegevens zijn door het CBS gepubliceerd in 2022, maar hebben betrekking op de situatie op 1 januari 2021.

Wil je de gegevens van de kaart gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister  voor meer informatie over deze kaart. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.


Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 25-10-2023.