Op deze kaart zie je hoe donker het 's nachts in Nederland is als er geen wolken zijn. Als maat hiervoor gebruiken we het aantal sterren dat dan zichtbaar is.

Meer licht in gebieden met veel kassen en in steden

Gebieden met veel kassen, zoals in Zuid-Holland, herken je duidelijk aan de oranje en gele kleur op de kaart. Ook steden en bedrijfsterreinen lichten geel op. Doordat er in de nacht veel licht is op die plekken zie je minder sterren. In andere gebieden, zoals het noorden van Nederland is het 's nachts veel donkerder. Bij bewolking is het 's nachts nog lichter op straat. Dit komt door de weerkaatsing van het licht tegen de wolken.

Donker ook waardevol

Door verlichting in avond en nacht kunnen we langer actief zijn en ook zorgt licht voor veiligheid. Maar om gezond te blijven hebben mensen en veel dieren ook elke dag een periode van donkerte nodig. Lees meer over nachtelijke verlichting.

Wie heeft deze kaart gemaakt?

De maker is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)). Hoe de kaart precies gemaakt is lees je bij Veelgestelde vragen. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Wil je de gegevens van de hemelhelderheid gebruiken?

Je kunt de kaart downloaden in het Nationaal Georegister. Hier staat ook meer informatie over deze kaart.


Deze tekst is opgesteld door de Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 20-05-2022.