Huizen, geparkeerde auto's in een straat in een stadswijk met op de achtergrond een vrachttrein die langsrijdt

Doe mee aan onze ontwerpwedstrijd. Challenge: Huizenzoeker zoekt informatie over kwaliteit leefomgeving

De Atlas Leefomgeving biedt een schatkist aan relevante en betrouwbare informatie en kaarten over de (kwaliteit van) onze leefomgeving. Voor beleidsmakers, burgers en bedrijven biedt de Atlas Leefomgeving vele mogelijkheden, maar die mogelijkheden zijn niet altijd bekend. Onze informatie kan gebruikersvriendelijker worden gepresenteerd. Daarom organiseren we een ontwerpwedstrijd.

Het leuke van de Atlas Leefomgeving is dat onze gebruikers zelf aan de knoppen kunnen zitten om inzicht op te doen, kaarten kunnen embedden en downloaden om hun ambities te concretiseren of om anderen van hun ambities te overtuigen. Aan jou de uitdaging een ontwerp te maken waarin dit net iets makkelijker en gebruiksvriendelijker wordt.

Wij dagen je uit om je in te leven in een gebruiker van de Atlas. Daartoe hebben we een aantal gebruikersperspectieven (challenges) bedacht. Deze gebruikersperspectieven kun je gebruiken als uitgangspunt voor je ontwerp.  

Challenge: huizenzoeker benieuwd naar kwaliteit van de leefomgeving van potentieel huis

Stel, iemand ziet een mooi huis op Funda te koop staan. Een mooi huis is fijn, maar een fijne en gezonde leefomgeving vindt hij minstens zo belangrijk. Daarom is die persoon benieuwd naar de kwaliteit van zijn mogelijk nieuwe leefomgeving. De Atlas Leefomgeving biedt een schat aan informatie. Huizenzoekers kunnen op kaarten inzoomen om te kijken hoe hun eventuele nieuwe woongebied scoort op een bepaald thema gerelateerd aan de leefomgeving. Bijvoorbeeld, is er genoeg groen? En is er geen geluidshinder? Of geurhinder door industrie, veehouderijen/landbouw of wegverkeer?  Zijn er mooie fietsroutes en wandelroutes in de omgeving? Iemand met bijvoorbeeld astma en longklachten is ook benieuwd naar de luchtkwaliteit van zijn nieuwe leefomgeving en naar de hoeveelheid fijnstof in de lucht. 

In de huidige Atlas leefomgeving moet je als huizenzoeker in onze kaartenbak al deze informatie bij elkaar sprokkelen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van je toekomstige leefomgeving. Hoe mooi zou het zijn als je als huiszoeker op een gebruikersvriendelijke manier naar deze informatie wordt toe geleid? Én hoe wil je die informatie gepresenteerd krijgen? Aan jou de uitdaging om een ontwerp voor zo'n ‘Huis gevonden? Check de kwaliteit van de leefomgeving'- pagina te maken. Ga jij de uitdaging aan?

Aan de slag?

Lees op onze wedstrijdpagina Ontwerp de nieuwe Atlas Leefomgeving hoe je mee kunt doen. Daar vind je ook de andere challenges. Je mag uiteraard ook zelf een gebruikersperspectief bedenken. Een voorbeeld? Zie de pagina Check je plek: adem ik schone lucht? Wij zijn benieuwd naar je ontwerp. Doe je mee?    

Inspiratie opdoen?

Lees het artikel Ik zoek een gezondere woonplek op de Atlas Leefomgeving.