permacultuur

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De dagen zijn kort, het voorjaar is nog ver weg en veel goede voornemens zijn al gesneuveld. Een dag om je ’s morgens nog een keer om te draaien in bed. Niet doen! Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij van projectbureau Geluksplekken.nl zijn fan van Blue Monday. Sterker nog: het liefst beginnen ze elke week met een Blue Monday!

Liesbeth: “Ónze Blue Monday is ontleend aan de Blue Zones: 5 regio’s in de wereld waar mensen veel ouder worden én in goede gezondheid oud worden. Het geheim van deze Blue Zones? Lekker bewegen, gezond eten, contact met gelijkgestemden en deel uitmaken van een sociaal netwerk. En laten dat nou net de factoren zijn die we zien bij ‘duurzame doeners’: mensen die in actie komen om hun eigen omgeving te verbeteren en verfraaien!”

Zoals Lea die in Amsterdam een buurtmoestuin startte. Niet alleen brengt Lea heel verschillende buurtbewoners samen, de tuinierders nemen ’s avonds ook nog een portie onbespoten groenten mee naar huis. Bingo: lekker bewogen, contact met buurtgenoten én gezond eten uit de samen beheerde moestuin. Een Blue Zone binnen de stad.

Blue Houten

Ook andere initiatieven hebben BlueZone-kenmerken. Marion: “Onlangs waren we in Houten waar we komende maanden een project gaan doen om duurzame doeners een podium te geven. We spraken er met inspiratoren van De KrachtFabriek, een broedplaats voor een samenleving waar duurzaamheid en sociale cohesie centraal staan. De KrachtFabriek stimuleert iedereen om zijn talenten in te zetten. Met hele laagdrempelige initiatieven zoals het ‘plantenasiel’ waar ingebrachte plantjes liefdevol worden opgekweekt. Voor een euro kan iedereen een plant uit het asiel ophalen om zijn eigen huis te verfraaien. De KrachtFabriek biedt een motiverend netwerk voor werkwillenden en vormt een warme huiskamer voor mensen op zoek naar sociaal contact en een zinvolle daginvulling. Al doende scheiden ze afval in herbruikbare stromen, maken ze kunstvoorwerpen en bouwen ze prachtige bijenhotels. Naast dit initiatief zijn er veel meer duurzame doeners in Houten. Samen maken ze Houten elke dag een beetje Blue.”

Liesbeth: " We zijn ook op bezoek geweest bij de opleiding Permacultuur in Den Haag. Ook heel erg Blue! Op de foto bovenaan zie je hoe cursisten een kruidenspiraal aanleggen. Deze biedt door de vorm ruimte aan kruiden die veel zon en warmte nodig hebben. Maar ook aan kruiden die wat meer van schaduw en vocht houden. Als je deze spiraal vlakbij je keuken plaatst, dan kun je makkelijk verse kruiden voor bij het koken plukken.  We vonden het een heel leuke plek om veel te leren en leuke mensen te ontmoeten." 

Zelf aan de slag

Wie wil nou niet leven in een Blue Zone? Je hoeft er niet ver voor te reizen; ook jouw eigen wijk, dorp of stad kan er een worden. Ligt je hart bij natuur, cultuur, het klimaat of het verbinden van mensen? Kies wat bij je past en neem zelf initiatief. Liesbeth: “Laat je inspireren door duurzame doeners. Vorig jaar hebben we hen geportretteerd en hun initiatieven in beeld gebracht.”

Steeds weer blijkt de kracht van deze en andere bottom-up initiatieven. Bouw mee aan een Blue Zone in je eigen buurt. Op die manier kun je deze januaridip makkelijk aan! Zullen we samen aftrappen op 17 januari en zo Blue Monday een nieuwe inhoud geven?”

Over Liesbeth en Marion

Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij zetten geluk en duurzaamheid op de kaart. Hun doel is om mensen te inspireren om eigen keuzes te maken en zelf aan de slag te gaan. Verleg je grenzen en maak je omgeving een stukje mooier en fijner. De duurzame doeners laten zien dat ze hier zelf gelukkiger van worden. Ga op pad en ontdek wat bij jou past. Het opent een nieuwe wereld van mogelijkheden. Om de hoek… Kijk voor meer informatie op hun website Geluksplekken