Kerstboom

Het is weer bijna kerst. Ga je deze keer voor een kleine, volle boom? Of ga jij voor groot, groter, grootst? Het uitzoeken van een kerstboom is elk jaar weer een feest. Maar na het feestje komt het onvermijdelijke afscheid. Wat doe jij na de kerstdagen met je boom? Duurzaam afscheid nemen is wel zo fijn voor het milieu. Wist je dat je ook een kerstboom kunt adopteren? Dat deed Atlas-medewerker Sanne de Wit dit jaar voor het eerst. Sanne vertelt over haar leukste kerstherinneringen en waarom zij voor een adoptiekerstboom koos. 

Wat is jouw favoriete kerstmoment?

Kerstboom Sanne

Kerstavond is mijn favoriete kerstmoment. Meestal vier ik dit met mijn vriend en familie. We koken uitgebreid en zetten het huis vol kaarsjes. Mijn moeder en zus kleden de tafel altijd prachtig aan, net zoals je altijd in de woonbladen ziet. Het leuke van kerstavond vind ik dat het buiten donker en koud is en we het binnen gezellig maken. Dat contrast geeft een extra feestelijk gevoel.

En de kerstboom vind ik heel belangrijk! Toen mijn zus en ik naar de middelbare school gingen, bedachten mijn ouders dat ze geen boom meer wilden. Ik was het daar echt niet mee eens. Wekenlang zeurde ik om een boom: zonder resultaat. Het jaar daarna pakte ik het anders aan. ’s Nachts hing ik ons huis vol met post-it’s waarop stond: ‘nemen we een kerstboom?’ Op de toilet, in de huiskamer en in de keuken, er was geen ontsnapping mogelijk. Dat jaar mocht ik zelf een boom uitzoeken. Missie geslaagd!

En nu, met jaren ervaring, hoe ziet jouw ideale kerstboom eruit?

Mijn ideale kerstboom ontwikkelt zich mee met mij. Zo had ik in mijn studentenkamertje een mini-boompje. Dit jaar heeft mijn kerstboom een volwassen lengte van 1.20. Mijn kerstboom verdient aandacht en een unieke versiering. Daarom heb ik nog nooit een ‘set’ kerstballen gekocht. Die krijg ik cadeau of koop ik tweedehands. Zo’n tweedehands kerstbal heeft altijd een verhaal, in welke bomen heeft hij wel niet allemaal gehangen? Elke keer als ik mijn boom versier, probeer ik weer te bedenken waar ik die bal vandaan heb. Dat wordt steeds lastiger, haha. Maar ik vind het een mooi idee dat mijn kerstboom een verzameling van verhalen is.    

Hoe kom je aan een adoptiekerstboom?

Dit jaar bestelden we onze boom bij https://www.duurzame-kerstbomen.nl/. Hier kun je een boom ‘huren’ voor een paar weken. Maar er zijn nog veel meer aanbieders van adoptiekerstbomen. Begin januari moeten we hem weer inleveren. Zo kan de boom opnieuw worden geplant.

Waarom koos jij voor een adoptiekerstboom?

Ik vind het een heel mooi initiatief. Waarom zou je een boom voor een paar weken in huis halen en daarna weggooien? Zonde toch? Nu krijgt onze boom een tweede of misschien wel een derde leven. Omdat het een leenboom is, moeten we dit jaar extra goed voor onze boom moeten zorgen. We moeten hem voldoende water geven en we gaan een mooi plekje voor hem zoeken. Niet te dicht bij de verwarming, anders droogt die uit. En we laten hem even in de gang aan de temperatuur wennen. Zo verliest hij minder snel zijn naalden. Ik ben mij nu veel meer bewust van de waarde van mijn kerstboom. Het is nu geen wegwerpproduct. Een mooie kerstgedachte als contrast tegen de wegwerpeconomie, toch?   

Ik ben heel blij dat ik dit jaar wel een kerstboom kon adopteren. Vorig jaar zocht ik tevergeefs naar een adoptieboom. Maar er waren te weinig afhaalpunten in de stad. En wij hebben geen auto en zo’n kerstboom is toch wel wat zwaar voor een lange wandeling. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die kerstbomen verhuren. Mooi, want zo wordt een duurzame kerstboom voor iedereen haalbaar!

Hoe zorg jij voor een milieuvriendelijke Kerst?  

  • Op de website van Milieu Centraal vind je veel tips om je kerstboom goed te kunnen verzorgen.  Lees hoe je je kerstboom het beste water geeft. Of hoe jij bijvoorbeeld je kerstboom een mooi plekje in jouw eigen tuin kunt geven. 
  • Of gebruik een goede tip van Milieudefensie! “Elk jaar gaan er miljoenen kerstbomen in rook op.” Als jij zelf je boom verbrandt, is dat een stuk slechter voor de luchtkwaliteit in jouw buurt! Laat jouw kerstboom daarom ophalen en verbranden door de gemeente. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!
  • En last but not least… een goede energie- en lichttip voor jouw kerstboom. Kies voor energiezuinige LED-lampjes. En vergeet  ’s avonds niet de lampjes in je kerstboom uit te zetten!
  • Ben jij naast inspiratie voor jouw kerstboom ook op zoek naar andere milieuvriendelijke keuzes rond Kerst? Lees het artikel van ‘Ecomama’ en probeer de verschillende tips dit jaar uit. Een email of gerecycled papier in plaats van de gewone kerstkaart. Of koop deze Kerst eens meer lokale producten.

Een fijne en milieuvriendelijke kerst gewenst!

Met warme Kerstgroet van het Atlas-team