Check je plek

Op 14 mei 2020 lanceerden wij Check je plek. Hier gingen maanden noeste arbeid en denk- en rekenwerk aan vooraf. Atlas-medewerker Harm van Wijnen ontwikkelde deze tool waarmee iedereen de kwaliteit van zijn leefomgeving kan checken. Tegelijkertijd met de tool ging ook onze Toerist vanuit eigen huis-challenge van start. Lara Peters van Milieu Centraal is de gelukkige winnaar! En last but not least heeft Check-je-plek in één maand 10.000 bezoekers mogen ontvangen. Daar zijn wij trots op!

Lara Peters met prijs

De Toerist vanuit eigen huis-challenge daagde jullie uit om jouw plek te checken en een actie te bedenken en uit te voeren om jouw leefomgeving te verbeteren. We ontvingen hele leuke inzendingen! Het merendeel van de deelnemers ging de tuin of het balkon vergroenen. Win-win, want je verbetert niet alleen de kwaliteit van je woonplek, het ziet er ook nog eens veel leuker uit! Andere deelnemers verplaatsten hun sportieve activiteit naar een gebied met een betere luchtkwaliteit. Of gingen voortaan met hun hond wandelen in een gebied met meer schaduwrijke bomen. Veel koeler in hete zomers voor jou én je huisdier.

Winnaar Check-je-plek

Helaas mochten wij maar één winnaar kiezen. Lara Peters van Milieu Centraal ging er met de plantenkneusjesbox vandoor! Samen met haar buren toverde ze de daken in haar buurt om tot groene daken. Hiervoor kregen ze subsidie van de gemeente Utrecht. In totaal kwam er 200 vierkante meter aan groen bij! Ben je benieuwd hoe Lara dit heeft aangepakt? Lees het terug in de Atlas PLUS.

In de kneusjesbox zitten 10 verschillende planten. Op die manier kan Lara haar prijs delen met haar ‘groene’ buren.

10.000 bezoekers!

We zijn heel trots dat in een maand 10.000 mensen Check-je-plek hebben bezocht. Maar ook vonden we het leuk om alle reacties op Check je plek te horen. Vooral de laagdrempeligheid van de tool scoorde goed, want je hoeft alleen maar je adres in te vullen. De meeste bezoekers gaven aan dat zij het leuk vinden om hun woonplek te vergelijken met de leefomgeving van collega’s, vrienden of andere landgenoten. Alleen schrokken ze soms wel van de score van hun woonplek.

10.000 bezoekers

Gelukkig is er altijd ruimte voor verbetering, zowel voor jouw woonplek als onze tool! Alle feedback is welkom. Ook vragen als: ‘Waarom scoort het aantal kinderdagverblijven in de buurt een 5.2? Ik kan toch geen 0,2 kinderdagverblijf hebben?’ Of ‘waarom is de smiley bij luchtkwaliteit grijs?’ De meest gestelde vraag was: ‘Waarom scoor ik zo laag op groen? Zo ervaar ik dat niet.’

Check-je-plek 2.0

Wij gaan met jullie feedback aan de slag. Wij kunnen niet alles mee nemen, maar gaan er hard aan werken om zoveel mogelijk wensen en verbeterpunten door te voeren. Zo willen wij komen tot Check-je-plek 2.0: een tool die nog beter aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Wij kijken er naar uit om onze tool voor jullie te verbeteren. Via onze nieuwsbrief en Twitter houden wij je op de hoogte. Heb je een vraag over Check-je-plek? Of een heel andere vraag?  Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.