Logo Fete de la nature

Ontdek de natuur aankomend weekend tijdens het grensoverschrijdende Fête de la natuur. IVN Natuureducatie initieert deze 7de editie van dit natuurfeest. Vier mee en kijk welke mooie natuurfeestjes er bij jou in de buurt zijn op 4, 5 en 6 september!

De natuur wordt al gevierd zolang er mensen op onze planeet leven. Zo vierden de Joden het Toe Bisjvat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. De Kelten huldigden de natuurcyclus met maar liefst acht jaarfeesten. En in Scandinavië en de Oekraïne is het Midzomerfeest nog steeds één van de grootste jaarlijkse feesten. Dit ‘heidense’ natuurfeest eert de zomerwende en de geneeskrachtige en magische kracht die planten dan zouden hebben.  

Oekrainse meisjes vieren Midzomer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scheefgroei

Toch is de relatie tussen mens en natuur de afgelopen twee eeuwen danig scheef gegroeid. Mensen zijn zich steeds meer gaan gedragen als heer en meester over de natuur. Dit betoogt Matthijs Schouten in Van wie is de natuur? (SIGMA, 2013) Gelukkig komt daar volgens Schouten vanaf de jaren ‘60 verandering in. Langzaamaan gaan wij onszelf weer als onderdeel zien van die natuur waar we goed voor moeten zorgen. Maar ons handelen blijft achter. Nog steeds sterven er per etmaal vijf tot twintig planten- en diersoorten uit.

Dat komt volgens Schouten omdat wij denken dat wij als individuen maar weinig invloed hebben op mondiale milieuproblemen. Maar is dit wel zo? De Vietnamese Zenmeester Thich Nhat Hanh stelt voor om radicaal anders na te denken over klimaatverandering. Wij zijn zodanig van de natuur vervreemd, dat we niet meer beseffen dat wij die natuur zijn. Alles buiten ons en alles binnen ons komt van de aarde. Volgens hem zijn al onze handelingen en keuzes, hoe onbeduidend ook, van wezenlijk belang. Wat wij de natuur aandoen, doen we onszelf aan en andersom. De huidige coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk dat we er wellicht goed aan doen het gedachtengoed van deze Vietnamese zenmeester serieus te nemen en onze band met de natuur te herstellen.    

Herontdek de natuur

Mensen vieren 's avonds Fete de la nature

Het festival Fête de la Nature daagt ons uit om op allerlei originele manieren de natuur weer te (her)ontdekken. Fête de la nature komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ze dit feest al sinds 2007 vieren. En met succes, het Franse vijfdaagse festival Fête de nature trekt jaarlijks zo’n 800.00 bezoekers. Inmiddels waaide het festival ook over naar Zwitserland en  Portugal. In 2014 organiseerden onder andere het Natuurcollege, het Nationaal Groenfonds en RAVON de eerste editie van Fête de la Nature in Nederland.

Het leuke van Fête de la nature is dat het een gratis en open festival is. Iedereen kan meedoen en iedereen kan iets organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest en van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Zo zijn er geweldige initiatieven overal in Nederland ontstaan. Wat te denken van een kerkuilentocht, een insectensafari of een yogasessie in de duinen? Vorig jaar deden maar liefst 33.000 mensen mee aan de evenementen overal in Nederland.

Als mensen de natuur echt beleven, voelen ze zich ook meer betrokken bij die natuur. Zittend op een kleedje in een natuurtheater van het ruisen van de bomen genieten of die voorbij dwarrelende vlinder, daar kan geen plaatjesboek met mooie foto’s tegenop. Door zelf de natuur en wat de natuur voor je en met je doet te ervaren, voel je de noodzaak om de natuur te beschermen veel sterker. Het is immers een kleine moeite om geen afval weg te gooien, je hond aangelijnd te houden of de rust niet te verstoren.

Mee vieren?

Op de pagina Ik vier mee ontdek je welke Fête-de la nature-activiteiten er in jouw omgeving zijn. Er is van alles te doen. Uiteraard op 1,5 meter afstand. Wie zijn energie wil laten stromen, kan meedoen aan een Aikidosessie in de mooie Arnhemse natuur. In Eindhoven ontdek je tijdens de Veranderwander-wandelingen dat de natuur overal en dichtbij is, ook in de stad. Doe mee en wandel je fit en gezond. En op diverse plekken worden er Volle Maan-wandelingen georganiseerd, zoals de Volle Maan-wandeling in Wassenaar. Neem snel een kijkje welke leuke natuurfeestjes er in jouw omgeving zijn! 

Activiteitenzoeker Fete de la nature

 

 

 

Maak je eigen natuurfeestje met de Atlas Leefomgeving

Is er geen evenement van Fête la nature bij jou in de buurt? Ga dan met de Atlas Leefomgeving op zoek naar de natuur in jouw buurt en maak die verbinding met onze natuur.  

Het leuke van de Atlas Leefomgeving is dat je kaarten over elkaar heen kan leggen. Combineer de Groen-kaart met de kaart Stads- en dorpsgezichten en kijk welke stads- en dorpsgezichten in een groene omgeving liggen. Als je dan ook nog de Wandelroutes-kaart hier overheen legt, heb je zomaar een leuke wandeling te pakken in het groen langs stads- en dorpsgezichten. Wandel bijvoorbeeld vanuit Utrecht via Oud-Zuilen naar Maarssen. Geniet van het kabbelende water van de Vecht en snuif de natuur op. Of combineer de wandelroutekaart met de Nationale Parken-kaart en maak een mooie wandelroute door 1 van de 21 parken die ons land telt.

Combinatie Groenkaart, kaart Wandelroutes met kaart Stads- en Dorpsgezichten

Koesteren en vieren

Het zou mooi zijn als we opnieuw weer de verbinding kunnen maken met de natuur. In een tijd waar de natuur onder druk staat, is dat harder nodig dan ooit. En juist in deze coronatijden kunnen we steun putten uit de natuur. Hopelijk heeft Thich Nhat Hanh gelijk en kunnen we met z’n allen het verschil maken. Dus laten we het komend weekend en ook de rest van het jaar de natuur koesteren en vieren!

Meer informatie?

Foto 's: Fete de la nature