Snuffelfietsers tonen meetkastje

Vorig jaar mei schreven we over het Snuffelfiets-experiment in de provincie Utrecht. Vijfhonderd fietsers hadden toen 400.000 kilometer afgelegd met een meetkastje aan het stuur. De metingen gingen het hele jaar 2020 nog door. Wat weten we dankzij de snuffelfietsers?

De resultaten zijn vorige maand verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health. Er zijn inmiddels nog heel wat meer kilometers bij elkaar gefietst! Goed voor zo’n 20 miljoen metingen. Genoeg om vast te stellen dat je gemiddeld zo’n 2 ug/m3 extra fijnstof inademt als je langs een drukke verkeersweg fietst. Dit is vergeleken met fietsroutes door gebieden met minder luchtverontreiniging.

Luchtexpert Joost Wesseling is blij met de resultaten. "De fietsmetingen zijn echt een aanvulling op officiële metingen. En de mobiele metingen waren, op wat uitzonderingen na, verrassend betrouwbaar." Toch is Joost nog niet helemaal tevreden. “Het liefst heb ik nog meer data, bijvoorbeeld als de fietsen stilstaan.” Nou fietsers, u weet wat u te doen staat. Misschien met de fiets naar het werk, nu de thuiswerkplicht is vervallen is?

Webinar over data snuffelfiets terugkijken?

Kijk het webinar terug van 25 mei 2021. Tijdens dit webinar lichtte Joost Wesseling de snuffelfietsdata van 2020 toe, evenals de uitkomsten van zijn onderzoek naar uitlaatgassen. Mirjam den Hoed, werkzaam bij het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en zelf snuffelfietser, gaf een presentatie over de temperatuursensor in het snuffelfietskastje en de mogelijkheden om daar onderzoek mee te doen.

Meer informatie?

Foto door: Ab al Yamimi, fietskoerier Utrecht