Kinderen in rivier

Het is warm deze week, tropische hitte bereikt ons land en vooral in het (zuid)oosten zullen de mussen van de daken vallen. Mooie aanleiding om te kijken waar je het best kan afkoelen en op welke manier.

Vermijd de stad

Het is duidelijk waar je in elk geval niet moet zijn tijdens een hittegolf; in de stad. De bebouwde omgeving houdt veel warmte vast. Hierdoor is het niet alleen overdag erg warm in steden, maar ook ’s nachts blijft de warmte hangen. Door dit zogenaamde stedelijk hitte-eiland effect kan de temperatuur in de stad tot wel 7 °C hoger zijn dan op het omringende platteland.

Screenshot van de kaart stedelijke hitte eiland effect

Zoek het in groen

Waar is het dan wel een goed idee om heen te gaan? Zoek verkoeling op in het groen en blauw. Beide zorgen voor een verlaging van de omgevingstemperatuur, vooral groen. Een groot park met veel (loof)bomen zorgt voor veel schaduw en daar is het meestal goed te doen op hete dagen.  Probeer rustige activiteiten te ondernemen in het groen en ga niet midden op de dag een rondje hardlopen.

Screenshot verkoelend effect groen en blauw

Zoek het in water

Liefhebber van water(sport)? Ga met het warme weer lekker naar een zwemplek toe. Op de officiële zwemlocaties wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd en is bekend waar veilig kan worden gezwommen.  

Screenshot zwemplekken kaart

Atlas voor de jeugd

Studenten van de Hogeschool Utrecht hebben vorig jaar een opdracht gekregen om een one-pager “Check je plek” te maken rondom het thema hitte, met als doelgroep de jeugd. Door een stuk uitleg te geven en daarbij de kaarten te laten zien worden jongeren gestimuleerd om plekken met een hoge temperatuur te vermijden en plaatsen om te zwemmen en waar veel groen is op te zoeken. Zo hebben ze een mooie toepassing van Atlas gemaakt voor de jeugd. Bekijk Check je plek: Waar kan jij afkoelen?

Wat kan je nog meer doen?

Ook binnenshuis kan de temperatuur hoog oplopen. Houdt daarom gordijnen (aan de zonkant) dicht en zet alleen ramen en deuren open als het buiten is afgekoeld. Meer weten over hitte? Bekijk de hittepagina van het RIVM.