Deze kaart laat het temperatuurverschil zien tussen de stad en het platteland in Nederland. Dit heet ook wel het stedelijk hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI). Op de kaart zie je het gemiddelde temperatuurverschil in graden Celsius (°C).

Steden paar graden warmer

Gebouwen, huizen, wegen en stenen houden veel warmte vast. Grote steden herken je op de kaart van Nederland daarom meteen aan de rode en gele vlekken. Ook kleinere woongebieden zie je als lichtblauwe en gele plekken oplichten.

De cijfers op de kaart zijn jaargemiddelden gemaakt met een model. Het temperatuurverschil tussen stad en omringend gebied blijft over het jaar gezien onder de 3 graden. Op zomerse dagen kan het verschil wel oplopen tot 7 of 8 graden Celsius.

Waarom is afkoeling belangrijk?

Op hete zomerdagen kan het verschil veel hoger zijn dan een paar graden. Tijdens de avonden koelt het in de stad dan heel langzaam af. Vooral baby’s, kinderen en ouderen die in de stad wonen kunnen last hebben van een hoge temperatuur in de nacht.

Wie heeft de kaart van het hitte-eilandeffect gemaakt?

De maker is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)). Bekijk hoe de kaart precies gemaakt is in het Nationaal Georegister. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Wil je de gegevens van het hitte-eilandeffect gebruiken?

Je kunt de kaart hier downloaden (380 MB) en dan openen met software voor kaarten.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 28-11-2022.